Opinió

 

<80/169>

Vicent Partal

05.05.2011

Fàstic per la tortura

Hi ha moltes coses que es poden discutir sobre l'assassinat de Bin Laden, però que, als Estats Units, hi hagi qui aprofiti el cas per reivindicar la tortura com a eina supera la meva capacitat de tolerància. Em fa fàstic.

La Casa Blanca s'ha fet un bon embolic amb les explicacions del cas. Serà difícil que mai tinguem una relació acurada dels fets: si Bin Laden es va resistir o no, si el van matar a la primera o no, si una dona seua va voler impedir que el matassen o no. L'acció fou enregistrada, segur. I si mai apareix la cinta, potser sabrem què ha passat, però no serà fàcil.

Ara, allò que resulta sorprenent i demencial és que als Estats Units aquest assassinat haja desencadenat una discussió sobre si fóra justificat, o no, torturar possibles membres d'al-Qaida per aconseguir-ne informació sobre on residia Bin Laden.

Que una democràcia encare la qüestió, i que a més ho faça en públic, és gravíssim. Moralment i legalment. Legalment, perquè la tortura és prohibida per les lleis internacionals; moralment, perquè és una activitat que ultrapassa, intolerablement, el respecte de la dignitat humana. Punt final.

De si la tortura és útil o no, no sé si poden discutir-ne, en tot cas, els qui no respecten els drets humans ni la democràcia. Però la democràcia i els drets humans són incompatibles amb la tortura. I ho són perquè, quan tortures, deixes de creure que tothom és igual, amb els mateixos drets, i assumeixes que la fi justifica qualsevol mitjà, idees totes dues que t'equiparen immediatament a qualsevol dictador dels que han turmentat el nostre món.

Mail Obert