Opinió

 

<76/169>

Vicent Partal

10.10.2011

La insinuació de Mas

Cap de setmana d'arrencada. La campanya electoral ha començat definitivament i ens espera un mes i mig d'infart. Tots els partits s'han posat a la feina, amb alguns detalls curiosos i intrigants. A mi, em va cridar especialment l'atenció una frase d'Artur Mas dient, cite de memòria, que aquestes eleccions no eren el moment de castigar --va dir castigar-- el govern de la Generalitat. Ho va dir dissabte i diumenge les enquestes que es van publicar ja reflectien un cert càstig. Casualitat?

La frase cridava l'atenció. CiU es troba en un procés de creixement. El resultat de les eleccions catalanes, ara fa un any, va ser magnífic i en el de les locals va aconseguir els seus objectius: els ajuntaments de Girona i de Barcelona i totes les diputacions. La coalició té més força institucional que mai i en aquestes eleccions espanyoles volia collar per acabar de rematar el partit socialista. Però el càstig al govern trau el nas. O això sembla.

Ho dic sobretot per la frase --sorprenent, però no crec que innocent. El president de la Generalitat no hauria de dir una cosa així, si no hi hagués perill. Diumenge La Vanguardia publicava una enquesta, que segurament els convergents ja havien vist, força desastrosa per a ells. Era una reacció preventiva a això? Segons el grup Godó tant PSC com PP passarien per primer vegada en la història al davant de CiU. Però, cosa pitjor, el partit de Duran no trauria més d'11-12 escons, molt lluny dels 15-16 que semblava que es proposava de recuperar i que les enquestes de fa uns pocs mesos els donaven. També ahir una altra enquesta, aquesta d'El Mundo, tan solament els en donava 12.

La frase del president era només una reacció a aquestes dades? La mateixa enquesta de La Vanguardia palesa una molt notable discrepància dels enquestats respecte de la política que fa CiU des del govern. No calen gaires enquestes, tanmateix, per a adonar-se'n. El clima s'ha anat enrarint de setmana en setmana i, a alguns, ens comença a fer l'efecte que el govern no sap on va. I que posa el país, la gent, les empreses, les associacions, les institucions, literalment contra les cordes. I contra allò que diu Mas, unes eleccions, qualssevol, són el millor mitjà per a castigar un govern, oi tant.

Val a dir que en aquest cas la presència de Duran a primera fila tampoc no hi ajuda. Si CiU té cap eixida per a tapar el malestar sobre el govern és l'ambició nacional. I en aquest terreny la credibilitat de Duran és nul·la. Fins i tot tenint al davant un personatge com la ministra Chacón, que ara té la barra de tornar com si no haguera passat res i dir que vol un model fiscal federal. Per favor!

Mail Obert