Opinió

 

<76/169>

Vicent Partal

09.09.2011

Les condicions de Guardiola

'Som un país imparable', va dir ahir Pep Guardiola. Sí. Ho va dir. Però, just abans, n'havia detallat les condicions: 'Si ens llevem ben d'hora, no hi ha retrets, no hi ha excuses i ens posem a pencar'. El seu discurs (el podeu sentir sencer) crec sincerament que restarà com una peça a ensenyar i a escoltar una vegada i una altra. I aquesta frase n'és el resum perfecte: 'som imparables', però no ho som perquè sí, ni pel fet de ser especials, sinó perquè hi hem treballat.

Hi havia molta expectació ahir per a sentir les paraules de Guardiola, en aquell marc i en aquest moment, i no va defraudar gens. No va fer un discurs fàcil, ni en la forma ni en el fons, però va explicar allò que calia explicar avui. Amb el seu exemple personal de rerefons, ens va dir que havíem de ser apassionats, que havíem de treballar, que no havíem d'excusar-nos mai en els altres i que calia perseverar: llevar-nos ben d'hora i posar-nos a pencar.

Aquest és el camí i no n'hi ha cap més. I tots tenim la responsabilitat de seguir-lo des del nostre lloc. El president de la Generalitat fent de president i el metge fent de metge. La conductora d'autobús conduint i qui serveix entrepans servint-ne. Els qui escrivim escrivint i les qui canten cantant. No hi ha excuses: ningú no ens farà la feina, però tampoc res no ens impedeix de fer-la millor. I fent-la millor, fer millor el país.

Perquè, sense l'esforç personal, no hi ha esforç col·lectiu. Quan tanta gent no sabem com fer sortir el país de l'atzucac en què es troba, Pep Guardiola em sembla que ens va donar ahir una pista: fem ben feta, cada un de nosaltres, la nostra feina, siguem honrats sobre els nostres defectes i conscients de les nostres virtuts i visquem amb passió el temps que ens toca de viure i la nació que som. Les oportunitats, com en el futbol, ja arribaran...

Mail Obert