Opinió

 

<76/169>

Vicent Partal

29.07.2011

En favor de Televisió de Mallorca

El Consell de Mallorca va aprovar ahir iniciar els tràmits per tancar Ràdio i Televisió de Mallorca, l'única emissora pública i en català de l'illa. El ple del Consell va donar llum verda al desmantellament de RTVM amb els vots a favor dels 19 consellers del PP i amb l'oposició total dels consellers del PSOE i de la coalició PSM-IniciativaVerds-Entesa per Mallorca. Evidentment el PP argumenta que hi ha crisi i no es poden gastar els diners en una emissora com aquesta. Argument molt discutible però que en realitat amaga molt poc que això forma part de l'atac sistemàtic a la llengua que els populars han declarat en tots els territoris on governen. Que ho són tots excepte el Principat.

La raó de fons és aquesta i no cap altra: l'animadversió contra el català. I segurament també contra el servei públic que la Televisió de Mallorca complia amb dignitat, tot i ser una televisió petita. Argumentar la crisi és simplement intentar enganyar perquè el pressupost de l'emissora és tan ajustat que hi ha moltes televisions locals que el superen. I, en qualsevol cas, suposant que no ho fos encara prou seria discutible si cal tancar-la. Perquè un servei públic no es valora només en funció dels diners que perd o guanya sinó en funció de la prestació que dóna als ciutadans i de la percepció que aquests tenen de la seua qualitat. I en aquest terreny resultaria molt difícil batre una cadena que es va llaurar en poc temps tant de prestigi.

De l'actual ofensiva dels populars contra el català destaca un factor que abans no havia estat mai tan pronunciat i descarat: el sotmetiment cec a un guió marcat des de Madrid. Hi ha línies d'atac que la FAES ha formulat per escrit i que tots els obedients governs populars apliquen o anuncien que aplicaran. Com és la implantació del fals trilingüisme a l'escola, encaminat a minoritzar encara més el català o com és l'atac a les emissores públiques que no emeten en castellà, argument de portada amb qualsevol excusa dia sí i dia també dels mitjans de Madrid i inesgotable tema de tertúlia de les TDT Party.

I per si calguera encara, aquesta és una raó més per a mostrar el nostre suport a la ràdio i la televisió de Mallorca. A Mallorca, el Partit Popular ha decidit anar per la directa i tancar-les. I alerta perquè això és un avís del que podria passar demà mateix a IB3 o a Canal9, qui sap si un dia fins i tot a TV3...

Mail Obert