Opinió

 

<76/169>

Vicent Partal

25.07.2011

El dret de la diferència

L'assassí noruec va posar a twitter una cita de John Stuart Mill, distorsionada no sé si per la ignorància o expressament. La va treure de 'Sobre la llibertat'. Suposant que haguera llegit el llibre del pensador anglès, on s'hauria d'haver fixat és en un pàragraf inapel·lable: 'Si tota la humanitat excepte una persona tinguera una mateixa opinió i una sola persona sostinguera l'opinió contrària la humanitat no tindria cap justificació per a silenciar aquesta persona i la seua opinió, de la mateixa manera que si aquesta persona tinguera el poder no tindria cap justificació per a silenciar la resta de la humanitat'.

Això que diu Stuart Mill és la clau de tot: el respecte a la diferència. La democràcia és el govern de la majoria. És la majoria la que decideix sobre les polítiques a seguir i així ha de ser. Però aquest govern de la majoria té un límit que és el respecte de la minoria. Sense respectar la minoria, qualsevol minoria per difícil d'entendre que siga, la majoria no conformarà mai un govern autènticament democràtic. I la societat estarà en perill.

L'auge de l'extrema dreta no és cap novetat, per desgràcia. En les darreres dècades hem vist créixer partits i grups arreu d'Europa que reivindiquen la tradició totalitària i que practiquen el totalitarisme mental. És cert que no són necessàriament els vells neonazis o els enyoradissos del franquisme o petanisme. Segurament perquè això ni ven ni representa gaire cosa en les societats d'avui en dia. Però el nucli dur de les idees de Franco i Hitler, que no és cap altra cosa que l'odi a l'altre, segueix expressant-se de forma viva i encara constitueix el rovell de l'ou de la seua manera de pensar. Molt sovint, massa, prenent la forma de l'odi als immigrants, de vegades com a odi als adversaris polítics, alguna volta com a odi de nació. Això és el que aplega, en definitiva, els partidaris de Le Pen i els assassins de Guillem Agulló, els votants de Plataforma x Catalunya i els ultres hongaresos, acarnissats contra el poble gitano.

L'extrema dreta és evidentment un gran problema per a les democràcies europees, un problema que creix. Ja ho sabíem, però és evident que després de la matança de divendres ningú no podrà continuar amagant el cap sota l'ala per més temps. No és però només això. També cal que els qui justifiquen ni que siga tangencialment les seues opinions es plantegen que les conseqüències de la seua simpatia poden acabar portant-nos a situacions greus. A tots.

Mail Obert