Opinió

 

<75/169>

Vicent Partal

06.10.2011

Una nit contra la censura

Avui a la vesprada presentarem a València el documental 'País Valencià, una llengua que camina', una coproducció de VilaWeb i TVC que divendres tothom podrà al Canal 33. He dit 'tothom', bo i sabent que ho deia malament, perquè la gent del País Valencià, precisament, no el podrà veure. La croada dement de Francisco Camps contra les emissions de TV3 encara es manté intacta, malgrat les declaracions i les bones paraules.

És cert que el nou president de la Generalitat ha defensat sempre l'emissió recíproca de TV3 i Canal9 i són certs els gestos de desglaç que el molt honorable prodiga envers el Principat. Però els valencians continuem sense poder veure amb normalitat TV3 i hi ha dies en què això és més ridícul que mai. Avui, per exemple, quan gent de tot el país podrà veure i escoltar les històries de Xavi, Mar, Gerard, Diego i Dariana, però no els seus veïns de València, d'Alacant, de Castelló, d'Alzira o de Catarroja, justament els 'seus' de veres.

Ara quan una bona part del País Valencià viu amb molta temor pel futur, i se n'adona, amb notícies greus com el maltracte del corredor mediterrani, que l'anticatalanisme visceral solament ha afavorit Madrid i ha deixat València en una situació de pràctica ruïna el retorn de TV3 a les nostres pantalles seria una pedra de toc. Perquè aquest és un senyal inevitable que el president Fabra haurà de fer si vol demostrar que ha après dels errors de Camps.

Mail Obert