Opinió

 

<68/169>

Vicent Partal

16.02.2012

Quina vergonya!

El president de la Corts Valencianes, Juan Cotino, va provocar ahir un gravíssim incident. Ben arbitràriament, amb males maneres i fent gala de poca talla intel·lectual, el president del parlament valencià va expulsar de l'hemicicle la diputada de Compromís Mònica Oltra, al·legant que no podia dur una samarreta contra la corrupció. Tots els partits de tradició democràtica van abandonar l'hemicicle en solidaritat amb ella. Però el fet és molt greu i no l'hauríem de subestimar, com si fos una anècdota pintoresca.

No és la primera vegada que Juan Cotino desencadena un daltabaix. Ja ho va fer tan bon punt va prendre possessió del càrrec: posant una gran creu que presidís les corts, sense tenir en compte que som en un estat laic i que ell, en qualitat de president de tots els diputats, no pot imposar provocativament un símbol religiós.

Però això d'ahir és pitjor. El ple versava sobre la corrupció. I la diputada protestava contra la corrupció lluint una samarreta, com tantes voltes ha fet. I com tantes voltes hem vist que uns altres feien. I el president Cotino va provar de coartar la llibertat de Mònica Oltra i el seu dret de crítica.

La tradició democràtica diu que els diputats, en condició d'electes, representen la sobirania popular. Tots i cada un. I per aquesta raó en qualsevol democràcia un diputat és pràcticament intocable en l'exercici de les seues funcions, fins i tot si s'excedeix. Però en aquest vídeo, hi podem veure un diputat, president, que es creu que pot posar límits a l'actuació política d'un altre diputat. Coartant-lo.

I això no solament és inconcebible en una democràcia, també revela el rerefons feixista que alimenta el comportament del PP valencià. L'abandó de l'hemicicle per totes les forces de tradició democràtica és, doncs, la reacció normal mínima a un acte impropi. Però segurament que caldrà anar més enllà: exigir la dimissió del president del parlament i que mai més no s'amenace un representant del poble.

Mail Obert