Opinió

 

<67/169>

Vicent Partal

20.03.2012

TV3 és una línia vermella per a tots

La possibilitat que CiU i PP copen el nou consell de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals va desfermar ahir un notable enrenou. TV3 és, sens cap mena de dubte, un pilar fonamental del país, i tot canvi brusc que la puga afectar causa, naturalment, alarma. La decisió d’ahir no és encara final i, per tant, cal esperar que es puga refer un consens més ampli, un consens que finalment és responsabilitat de tots.



És responsabilitat sobretot de Convergència i Unió que, en definitiva, és qui deté el govern i qui ha preparat la llei que reforma els òrgans de la Corporació. S'havia dit que CiU havia pactat amb Esquerra un dels seus representants (cosa que Esquerra nega) però crec que cometrà un error important si, finalment, acaba governant la ràdio i la televisió pública catalanes amb el PP i prou. Per la governabilitat mateixa dels mitjans públics, però també per la credibilitat del seu projecte i perquè qualsevol mesura que vulguen prendre es llegirà en uns termes que ells no controlaran.


Per una altra banda, que el PP vulga fer valer els seus vots és normal. Que vulguen que això es plasme en una vice-presidència es pot entendre perquè, al capdavall, els seus vots foren els únics decisius. Però CiU hauria de ser conscient que l’hostilitat del PP envers el català fa impossible d’acceptar socialment que els populars tinguen un paper tan destacat en la corporació, un instrument privilegiat de defensa i promoció de la llengua. La vice-presidència, que al capdavall no té cap mena de poder efectiu que no siga delegat pel president, podria ser un tema menor en un consell més plural, però és massa visible en un consell només de dos.


Ara, en aquesta ocasió la línia vermella no és únicament per a CiU. L’oposició hi té també una responsabilitat, i molt especialment el PSC. El segon partit del parlament hauria de fer un esforç de consens pel bé de tots i sobretot pel bé de la Corporació. Cal entendre que ells hagen votat contra la reforma d’un projecte que van impulsar quan eren al govern. Per això no els hauria d’estranyar que ara el PP se’n beneficie. I en tot cas, no crec que això impossibilite algun acord posterior, si amb aquest acord asseguren més pluralitat i més independència per a TV3 i Catalunya Ràdio, que al final és l’objectiu que cercava el seu projecte original. Ells també tenen quinze dies per a refer la situació i eixir del pou de marginalitat en què poden caure, si s'entesten a veure a tot arreu una aliança de la dreta i a creure que ells en poden treure alguna benefici electoral, d’anar-hi contra.


PS. Dit tot això, negue la major. Crec que el consell de la Corporació hauria de ser format per independents sense adscripció partidària i que, si això no pot ser, hi hauria d'haver representats tots els partits de la cambra, siga de directament, siga amb candidats de consens entre formacions diverses. Però tal com estan les coses, això és simplement un desig...

Mail Obert