Opinió

 

<67/169>

Vicent Partal

17.01.2012

Alerta amb Hongria

Avui la Unió Europea examinarà la situació d'un estat membre, Hongria, on la democràcia simplement perilla. Les reformes empreses unilateralment pel FIDESZ de Viktor Orbán, amb el canvi de la constitució inclòs, han fet molt de mal a un país que va ser, precisament, el primer a rebel·lar-se contra el poder soviètic.

A Hongria, hi passen coses que tenen a veure amb l'Europa central i oriental, amb el retorn de velles pulsions que s'expliquen per la complicada història d'aquells territoris. Segurament que és aquest el problema principal.

Però, a Hongria, també s'hi fa palès que les majories democràtiques poden ser perilloses, si no cerquen l'equilibri i el diàleg. Tot això ha passat perquè Orbán va aprofitar el descrèdit de l'esquerra corrupta i va guanyar les eleccions molt rotundament. Tant que solament amb els vots del seu partit, i malgrat el vot contrari dels altres partits, va poder canviar la constitució, perquè té els dos terços del parlament.

Ara Europa vol assegurar-se que aquest 'cop d'estat democràtic' deixe de ser un cop d'estat. Però, és clar, ha desvetllat vells dimonis, que fan de molt mal tancar quan ja s'han dispersat. La pèssima situació financera del país pot ser una solució, encara que en la història el xantatge sempre ha acabat malament.

No ens faltava sinó aquesta...

Mail Obert