Opinió

 

<61/169>

Vicent Partal

02.07.2012

Culpables

Els focs que estan assolant el País Valencià tenen culpables. I no són només els culpables concrets d'encendre la guspira que ha creat els incendis. Culpables ho són també els responsables polítics que amb la seua actuació han posat les condicions perquè dos incendis forestals esdevinguen una autèntica catàstrofe per al País Valencià.


Els responsables de la vigilància i la protecció de les muntanyes valencianes i els grups de defensa del territori feia molt temps que ho anunciaven: la deixadesa i la manca de recursos estaven creant les condicions per a un gran foc impossible de controlar. Que finalment, per desgràcia de tots, ha arribat. Per això ara, quan els mateixos que van apartar diners de la lluita contra el foc es planyen d'un desastre que anomenen 'natural', cal recordar-los la seua culpabilitat. I exigir-los responsabilitats.


Els incendis no són càstigs divins ni fenòmens naturals imprevisibles. Ells, els successius governs valencians del PP, han anat creant les condicions per a la seua virulència i extensió, a base d'anar apartant diners de la prevenció contra el foc. Cada vegada més. Cada any més. A voltes de forma esperpèntica, com quan van apartar-ne per a finançar la polèmica visita del papa. Sempre de forma constant i notable. És evident que els mitjans i els efectius són del tot insuficients. Això avui no ho pot discutir ningú.


I això, exactament això, és responsabilitat seua. Governar és prioritzar, sempre. I la seua prioritat no ha estat mai conservar ni defensar el territori valencià. La seua prioritat han estat les festes, els esdeveniments buits perquè puguen lluir, la rapinya i els negocis privats i els inconfessables. Allà és on els populars valencians han posat els diners i allà, als pressupostos de la Generalitat Valenciana dels darrers anys, és on cal anar a cercar l'explicació final d'aquest infern que omple de cendra i ràbia el nostre cel.

Mail Obert