Opinió

 

<61/169>

Vicent Partal

31.05.2012

Abans de l'agost

La reunió dels partits catalans sobre el pacte fiscal té una conclusió que em sembla destacable: abans de l'agost n'hi ha d'haver una altra, i hi ha d'haver les conclusions al parlament. La cosa, doncs, no tira llarg. La delicada situació financera de la Generalitat i del govern de l'estat segurament que hi obliga. No vivim temps en els quals puguem mirar a llarg termini.


La veritat és que les expectatives d'èxit eren molt minses i potser per això hi ha hagut aquesta mena d'aire de satisfacció. El PSC i el PP, els més refractaris, han mogut fitxa per tal de no apartar-se d'un camí que la seua 'demoscòpia' ja deu indicar-los que és àmpliament majoritari. Com s'ho farà el president Mas per conciliar-los amb l'esquerra i l'independentisme és difícil de saber-ho. Però, que parlen tots junts en aquest to ja es pot considerar, certament, una petita victòria.


Les repetides insinuacions del PP d'abstenir-se obren, a més, una porta que sembla tancada: que a Madrid se'ls escolten. Un vot negatiu tancat del PP català era un cop de porta final a la negociació. Si intentar-ho obre la via a una rebaixa tan gran que arribe a provocar divisió per l'altre costat, ja ho veurem. El fil és molt prim i és massa fàcil que es trenque per un cap o per un altre.


En tot cas, esperem esdeveniments. Un calendari amb data de resolució abans de l'agost és més que raonable, quan ens demanen paciència... si Bankia, Rajoy, la senyora Merkel i tots aquells no ho engeguen tot a rodar qualsevol dia d'aquests.

Mail Obert