Opinió

 

<58/169>

Vicent Partal

30.07.2012

#novullpagar a qui?

El govern català ha reaccionat molt indignat a l’encariment dels peatges de les autopistes estatals. Un 7% d'un dia per altre, que serà un 10% quan s’apujarà l’iva, són molts diners. Això és cert. Però són una part menuda del que paguem quan hi transitem. Per això em sorprèn aquesta resposta d'ara, vista la duresa extrema amb què la Generalitat ha actuat en relació amb el moviment #novullpagar.


A mi, no em sembla que aquest augment siga una represàlia pel pacte fiscal, com s’ha dit per a justificar la indignació. Crec que s'han limitat a arrambar de nou, com fan sempre. Fa uns quants dies vam saber que, per a pagar els accessos a la nova terminal del port de Barcelona, l’estat proposava un altre peatge, aquest més greu encara perquè afecta una infrastructura clau de futur. Era una revenja contra alguna cosa, contra el pacte fiscal? No, era collar encara més. Simplement, prendre'ns més diners. I és això, crec, que han tornat a fer amb les autopistes. Que paguen els catalans i els valencians, que ja hi són acostumats…


Però ara el govern català ho té malament per a queixar-se, perquè fa uns pocs mesos va adoptar una posició molt desmesurada en defensa dels interessos de les concessionàries. I és molt difícil dir fins ací s’abusa i a partir d’ací ja no, perquè això és el negoci respectable d’Abertis o de qui corresponga. És veritat que en l’actitud del govern va haver-hi més gesticulació que res (i la lentitud amb què van arribant les multes abona aquesta idea), però als ulls de l’opinió pública una explicació semblant és molt complicada.


No vull pagar a Rajoy però sí a la Caixa? Hmm.

Mail Obert