Opinió

 

<57/169>

Vicent Partal

13.09.2012

'Escolta, Espanya'? No. 'Escolta, Catalunya'

Les frases ritualitzades tenen aquestes coses. ‘Escolta, Espanya’, la respectable oda de Joan Maragall, va aparèixer dimarts a la portada d’un diari de Barcelona. Com dient: ‘Ep, que si no escoltes, aquests se n'aniran.' Em va sorprendre molt, però vaig pensar que era una mostra molt clara de la miopia d’alguns. Perquè era evident que, si una diferència hi hauria aquest Onze de Setembre era precisament que els manifestants --i per tant, i amb tots els matisos, la societat catalana-- havien perdut l’interès de ser escoltats per Espanya.


Jo hauria dit, més aviat, ‘Escolta Catalunya’. Perquè crec que la manifestació de la Diada va ser, sobretot, un enorme diàleg en veu alta del país amb si mateix. Dimarts potser no tant, perquè ja era del tot evident, però els dies abans havia trobat molta gent que pensava anar a la manifestació, però que no sabia encara si era independentista o s'hi sentia. La nit de la Diada no crec que restassen dubtes. El país es va mirar a la cara, es va sentir confortat i va decidir que era l’hora de pitjar l’accelerador. Les conseqüències, enormes, que ja vam viure ahir i les que veurem aquests dies venidors no poden ser res més que una conseqüència de tot plegat.


‘Escolta, Catalunya’ i en tot cas ‘Escolta, Europa’, una Europa que ahir ens va regalar dues de les anècdotes més sucoses del dia. De l’una banda, la premsa francesa criticant que l’espanyola amagàs la importància de la Diada. I de l'altra, la impagable cara de circumstàncies d’Olivier Bailly, un dels caps de premsa de la comissió, que dimarts havia dit que una Catalunya independent restaria fora de la Unió Europea. Veure’l ahir com es disculpava, tot moixet, per haver-se ‘precipitat’ evidenciava, molt i molt, que algú a Brussel·les, algú que mana de debò, ja pensa com pot encaixar la república catalana en la Unió Europea.


Per cert que molts dels mitjans espanyols que van córrer a fer-la grossa amb les declaracions equivocades no han dit ni piu de la rectificació. I això, si ho voleu veure així, és un indici més.

Mail Obert