Opinió

 

<57/169>

Vicent Partal

07.09.2012

Una injecció de moral

Ahir van coincidir diverses publicacions a reaccionar al resultat de les eleccions quebequeses parlant del Principat de Catalunya. El Financial Times va fer un article bastant acurat on ja afirma que la manifestació de dimarts serà 'massiva i massivament separatista'. Mentrestant The Globe and Mail, el principal diari canadenc i opositor ferotge del sobiranisme quebequès, s'inventava un Eix del Separatisme on situava el Quebec, Escòcia i Catalunya.


Dos comentaris respecte a això. El primer és recordar que tot va molt ràpid. No fa pas tants mesos ens indignàvem si la revista Time ni tan sols ens posava en la llista de possibles nous estats. I d'això hem passat al podi. Per a la premsa internacional hi ha tres casos que cremen al món: el Quebec, Escòcia i Catalunya. Jo això, i a aquesta velocitat, ho qualificaria de victòria.


I el segon. A l’agost a VilaWeb ja vam alertar que el to de la premsa internacional estava canviant i es tornava cada cop més favorable a les reivindicacions catalanes. L'article del Financial Times n'és una prova més i de molt calat. I aquest és un canvi transcendental. El crèdit (el literal i l'altre) d'Espanya ha caigut per terra i ara les coses, també des del món, les comencen a veure d'una manera diferent. Ens ajudarà i molt.


No puc evitar un tercer comentari: que ningú no baixe la guàrdia que no hi ha res guanyat. Però agafeu moral que la setmana vinent ens espera la història.


Mail Obert