Opinió

 

<55/169>

Vicent Partal

19.10.2012

Alerta amb Galícia

Les eleccions de diumenge són importants. Ho són al País Basc, que recuperarà la normalitat democràtica i el domini sobiranista, i segurament que ho seran encara més a Galícia: per als gallecs, però també per a Mariano Rajoy, que podria ensorrar-se, si els electors feien Feijóo fora de la Junta.


És cert que totes les enquestes fan guanyador el PP, però també ho és que l'en fan per un sol escó. I això és molt poc, especialment amb variables tan difícils de controlar com l'impacte de la insòlita candidatura de Mario Conde. No és que el banquer puga entrar al parlament, però sí que pot robar al PP uns vots decisius. I a l'esquerra, la divisió en tres partits, de dos que eren, esdevé problemàtica per culpa de les antipàtiques restes d'Hondt. Però tant el PSOE, com el BNG i Alternativa Galega ja tenen els peus a la cambra parlamentària.


Si, damunt, tinguessen la capacitat de derrotar el PP, aleshores el ressò arribaria molt nítidament a la Moncloa i deixaria Rajoy en una situació molt i molt difícil. En pocs mesos el cap popular passaria de guanyar les eleccions espanyoles d'una manera espectacular a perdre Andalusia, el País Basc i Galícia i no tenir cap opció a Catalunya. Tot plegat, a més, a dies vista d'haver de demanar el rescat europeu.


Hi ha qui diu que una derrota popular a Galícia precipitaria la dimissió de Rajoy. A mi, em costa de creure, però diumenge al vespre estaré molt alerta. No fos cas.

Mail Obert