Opinió

 

<55/169>

Vicent Partal

04.10.2012

El PSC em sembla que necessita la independència

Em sembla que el PSC necessita la independència. Vull dir que la necessita encara més que no la resta de la societat. Perquè la veritat és que va pel camí de desaparèixer a base d'embolicar-se en unes polèmiques impossibles de resoldre. Ahir, sense anar més lluny, un centenar ben llarg de destacats militants van signar un manifest que podríem qualificar de sobiranista, amb la prudència que caldria aplicar al terme en aquest cas, és clar.


Ho deixaré clar d'entrada perquè ningú no s'equivoque: el manifest, a mi, m'alegra. Jo crec que és molt important que el PSC camine cap al sobiranisme, simplement perquè és important que tota la societat ho faça. Però sobta que aquesta declaració arribe, com qui diu, al cap de pocs minuts de sentir el secretari general i candidat del PSC fent bandera d'Espanya.


Però em sembla que la pregunta comença a ser més aviat 'i per què Navarro fa aquest paperot?' Vull dir que la cosa normal és això que fan Maragall, Castells, Geli, Ros..., o siga escoltar el país i adaptar-s'hi. Servir la societat, en definitiva. Si tot es mou, ells també s'han de moure, perquè la política ha d'estar al servei de la societat, no a l'inrevés.


I Navarro què fa, doncs? Em fa l'efecte que, si el Principat ja fos independent, Navarro no tindria cap mena de dificultat a defensar la independència a capa i espasa. Sincerament, no el veig un antiindependentista ferotge. I doncs?


Potser --només potser--, el sobiranisme serveix en aquest cas per posar en relleu el problema profund del socialisme català, que és el d'una acusada dependència, d'una obediència cega i sectària, d'una manca de flexibilitat total i d'una incapacitat per a pensar amb llibertat i sense límits. Incapacitat que és tanta i tan arrelada que ni la mort política que se'ls acosta rabent no basta per a fer-los badar els ulls. Als qui hi manen...

Mail Obert