Opinió

 

<50/169>

Vicent Partal

07.02.2013

L'Europa insensible

Estic molt preocupat per les constants mostres d'insensibilitat política que ens arriben des d'Europa. Jo, que vaig ser un militant de la causa europeista, cada vegada veig amb més estupor en què s'han convertit les institucions que volíem que ens representassen com un projecte superador de la història amarga del continent. Ahir en vam tenir una nova prova, que dissortadament ja no és cap anècdota, ans una constant.


Tal com Raül Romeva explica al seu bloc, ahir el parlament europeu va rebutjar la possibilitat de presentar en el seu edifici l'exposició 'Exhumant fosses, recuperant dignitats', en què l'Associació per a la Recuperació de la Memòria Històrica (ARMH) i la Societat de Ciències Aranzadi apleguen el treball que han fet en la investigació de fosses de la guerra civil de l'any 2000 ençà.


A l'edifici del parlament europeu s'hi fan exposicions de tota mena i contínuament. Aquesta vegada, l'excusa per a impedir-la ha estat que algunes fotografies podrien molestar i 'suscitar controvèrsia política'. L'argument és sensacional. Si no suscites controvèrsia política al parlament on caram vols suscitar-ne? Això pot ser un argument seriós?


El problema és que això és un ròssec. Dins el parlament, sortosament, hi ha parlamentaris que treballen --Raül Romeva mateix-- per tal que la veu dels ciutadans siga escoltada. Però l'autisme de Brussel·les és realment preocupant. En totes les qüestions. Des de la insensibilitat insultant envers el patiment causat per l'ortodòxia de l'austeritat fins al nul interès pels drets democràtics de Catalunya, per dir-ne dues. Dues qüestions a les quals avui s'afegeix ara la inexplicable i absurda vexació d'aquells homes honorables que van lluitar i van morir pels principis que les institucions europees diuen defensar.

Mail Obert