Opinió

 

<44/169>

Vicent Partal

14.05.2013

Un sol poble

Segons que sembla, quan Noureddine Ziani es va presentar a la comissaria de policia on li havien demanat que es presentàs, el funcionari del CNI no s'ho podia creure. El mirava i després mirava l'ordre que tenia a les mans: l'aspecte era tan diferent del que s'esperava que es veu que va demanar com era que aquell musulmà anàs 'tan ben vestit' --com si fos incompatible ser musulmà i vestir a la manera occidental.


Tanmateix, l'anècdota té importància. Al funcionari policíac li havien venut que s'havia d'encarar a un radical salafista i vés a saber quantes coses més. I la imatge no quadrava. Però, de fet, si no quadrava era perquè l'acusació era surrealista, insòlita i plena de contradiccions flagrants.


Ziani fa anys que treballa al Principat, en favor d'un islam més obert i europeu, però també en favor de l'arrelament al país. El cas és que, malgrat les seues credencials públiques, el president de la Unió de Centres Culturals Islàmics de Catalunya viu aquests dies un procés desconcertant, guiat per les mentides i la manipulació, que l'afecta greument.


És molt difícil de creure que la defensa de la sobirania de Catalunya no siga un dels motius pels quals el CNI vol expulsar Ziani. Bàsicament, perquè els altres arguments emprats pels espies espanyols no aguanten ni la mínima anàlisi. Confondre un salafista radical amb un musulmà moderat és confondre molt. Moltíssim.


De manera que tot plegat fa tuf de muntatge, una altra volta. La novetat és que qui l'ha de suportar en primera persona és un català d'origen marroquí. Per això és ara quan cal recordar que un dels grans èxits del catalanisme ha estat imposar la idea que, amb independència de l'origen de cadascú, de la manera de resar o de la creença política, tots som un sol poble. I com a tal hem d'actuar quan un dels nostres és agredit.


PD: I aquests d'Unió, és que a cada cosa que fa Convergència hi han de fer la contra?

Mail Obert