Opinió

 

<44/169>

Vicent Partal

06.05.2013

Quan serà el referèndum?

La cimera d'avui és important i necessària. Espere que finalment tots els partits i institucions presents es posen d'acord que el referèndum d'autodeterminació s'ha de fer i ho diguen públicament i sense fissures.  Els partits ja ho van dir al parlament i moltes institucions ho han aprovat en sessions plenàries. Ara ho volen dir tots junts i em sembla correcte; és evident que reforçarà el procés. Sembla, a més, que si això és així el pas següent serà reclamar a tota mena d'associacions, institucions i grups que ens afegim a la demanda de fer la consulta. I ho farem, ben de pressa. Amb la màxima diligència, si això es considera necessari. Imaginem-nos, per tant, que tot va bé i posem per cas que d'ací a un mes la immensa majoria del país ja s'ha apuntat a reclamar la consulta. Fins ací ho veiem tots i ho veiem bé. Però la pregunta, la pregunta que ens fem molta gent, és: 'I què passarà després?' O, dit més clar: quan ens diran quin dia serà la consulta, o quin mes, o en quin període de temps màxim? I d'això espere que en parlen també avui.


El president de la Generalitat va recordar ahir que havien votat a favor de la consulta 104 diputats dels 135 que hi ha al parlament, i va dir que calia conservar aquesta unanimitat a qualsevol preu. O augmentar-la, supose. No seré pas jo qui negue la importància de la màxima transversalitat i pluralitat. Si es pot conservar, perfecte. Però no fem bromes tampoc amb les xifres, que el 77% dels diputats és un percentatge més que sobrat i si baixa un poc tampoc no passarà res ni serà lícit d'al·legar això com un obstacle a la consulta. Perquè un dels grans interrogants d'avui és saber quin joc volen jugar els socialistes, i em sembla que respecte d'això cal ser molt clar. Si el PSC s'uneix al dret de decidir és una magnífica notícia, transcendental, però si resulta que vol anar a la cimera per a complicar el procés i sumar-se finalment al PP, hi té dret, i ningú no el discuteix, però només faltaria que això fes descarrilar el procés.


Que facen la cimera avui, doncs, que la seguirem atentament. Però quan siga l'hora de fer les valoracions i explicar els resultats espere que tothom tinga en compte que ja han passat gairebé vuit mesos de l'Onze de Setembre i que comença a ser hora que algú ens explique alguna cosa més, a banda que tots anem d'acord. Que això ja ho sabem. 


 


 


 


 


 


[Al llibre 'A un pam de la independència' (RBA) trobareu un recull dels editorials més importants que he escrit a VilaWeb els darrers cinc anys, el relat de com hi hem arribat i una proposta d'organització del futur estat. El podeu comprar a la Botiga de VilaWeb, amb descompte per als membres de +VilaWeb. I si ho voleu no tinc cap inconvenient, ans al contrari, a dedicar-vos-el...]

Mail Obert