Opinió

 

<40/169>

Vicent Partal

30.07.2013

Qui és l'enemic?

Ahir es va saber que la meitat dels policies espanyols que s'han graduat enguany els han destinats a Catalunya. Poca broma. En la darrera promoció s'han graduat 418 policies. I d'aquests, 231 han acabat destinats al Principat dels Mossos d'Esquadra. És més de la meitat, el 55% del total. Catalunya té una policia pròpia que s'encarrega de la major part de les funcions d'ordre públic però així i tot la policia espanyola, en compte de reduir-s'hi a la mínima expressió, hi creix. I supose que, per tant, resten al descobert zones on probablement farien molt més servei.


L'excusa d'aquest desplegament, de pa sucat amb oli, és el terrorisme gihadista. Escoltant alguns dels discursos d'ahir, quan van presentar aquests xicots, semblava que Barcelona fos un barri de Bagdad. Ja és ben curiós que els ciutadans no en tinguem una percepció gens evident, d'això. Potser més que curiós hauria de dir sospitós. Però ells, els de Madrid, insisteixen a dir que això és el cau de terroristes més gran d'Europa i que en aquest àmbit els Mossos, malgrat la indiscutible preparació que tenen, no hi poden entrar.


Però la trampa es desmunta tota sola. En el mateix acte. Ignacio Cosidó, que és el director general de la policia espanyola, va justificar ahir la presència de tant de policia espanyol en el territori dels Mossos dient que és perquè té 'la voluntat ferma d'estar a Catalunya' i perquè 'la policia és una de les institucions vertebradores de l'estat'. Dos arguments que, com qualsevol lector és capaç d'entendre, no tenen res a veure amb l'islamisme ni amb cap altra intenció que no siga posar la bandera i marcar territori. Contra nosaltres. Explícitament.


Perquè quan diu això més aviat sembla que l'enemic siguem nosaltres, que sí que ho som. Tenint en compte, especialment, que ells mateixos, Cosidó, la senyora De Luna i tots plegats, tal com es dedueix de les seues paraules, no reconeixen ni en els Mossos ni en la Generalitat la representació legal –que tenen– de l'estat espanyol a Catalunya. El senyor Cosidó, de fet, tracta els Mossos com si no representassen l'estat espanyol i no li servissen, doncs, 'per a estar a Catalunya'. Cosa que he d'aclarir –no ens confonguem– que per mi no és cap problema...

Mail Obert