Opinió

 

<165/169>

Vicent Partal

01.04.2004

Que és intocable La Caixa?

Quan vaig arribar a Barcelona una de les coses que em varen sorprendre més va ser l'aurèola d'intocable que envoltava La Caixa. La gent s'indigna pels peatges de les autopistes, però sembla que no hi vulga veure la mà de La Caixa. Acusem Madrid i deixem netes les torres negres. Critiquem Telefònica per l'estat deficient de les telecomunicacions, i La Caixa, un dels accionistes de referència, sempre se'n salva. I no en diguem res, de la vergonya de tenir un feixista al capdavant de la principal institució financera del país. Encara li fan homenatges i tot!
Ara ens trobem amb un cas molt greu. El nostre país, el país d'on neix La Caixa, es va manifestar d'una manera contundent per la pau i contra l'ocupació de l'Iraq. Bush pare mateix va haver de dir allò de la 'política americana no la decidiran els manifestants de Barcelona'. La sensibilitat catalana contra la guerra i l'ocupació resta fora de tot dubte. Què passarà ara amb La Caixa?
De la participació d'aquesta entitat en l'Iraq Trade Bank, és difícil de no dir-ne rapinya. Per més apel·lació a l'ètica que faça. I en un cas com aquest, quin país veurem ara? El país mobilitzat per la pau que crida l'atenció del món sencer, o el país que reverencia fins a l'extrem allò que se suposa que és el seu principal poder econòmic? Passarem factura a La Caixa pel fet de participar en 'el banc de l'ocupació, com en diuen els iraquians? O tot seguirà el camí degut i qui dia passa negoci empeny? Ho pregunte.

Mail Obert