Opinió

 

<143/169>

Vicent Partal

17.10.2005

I com és que la crisi arriba ara?

La crisi del govern Maragall era esperada. De fet, ja es comentava de feia mesos. I segurament que era inevitable. Hi ha conselleres i consellers que tenen una imatge molt gastada, i és molt difícil que puguen moure expectatives interessants per a la resta de legislatura. No són pas tots els que figuren a la llista, ni figuren tots a la llista, o a les llistes sorprenents que circulaven aquest cap de setmana. Alguns dels recanvis són, a més, francament sorprenents. Tot amb tot, allò que em té més intrigat d'aquest batibull és el moment. Quin motiu hi havia per a desencadenar una crisi d'aquestes dimensions just aquesta setmana?

I és que demà comença el debat de política general i cada dia falta més poc per a la presa en consideració del nou estatut a les corts espanyoles. Demà, doncs, Maragall tindrà dificultats per a posar nota al seu govern. Però ja en tenia abans i més en tindrà ara, després de deixar-lo al descobert. Com respondran els consellers posats a la picota? I els partits? Ha aconseguit d'irritar tots els tres partits que li donen suport. I a Madrid, quan hagen d'acceptar l'estatut, l'atmosfera de crisi, si encara dura, en què pot ajudar-hi?

Seguint una certa lògica, sembla que el president havia d'haver ajornat la remodelació fins després del debat de política general d'aquesta setmana, i que no podia tenir gens d'interès a cremar els noms dels futurs consellers en una foguera de rumors embogida. Uns rumors que tombaven la meitat de l'executiu, que enviaven el seu germà a controlar les telecomunicacions, en canvi d'embardissar-lo en l'espessa selva de les universitats, que posaven Agricultura sota la direcció d’Unió de Pagesos i que arribaven a atorgar a Salvador Cardús el Departament de Cultura (ai, no tindrem pas tanta sort...).

Potser ens n'assabentarem un dia d'aquests, del motiu de la crisi. Potser la difícil ruta de l'estatut hi té més a veure que no sembla. Potser ens n'espera una de més grossa. Molt més.

Mail Obert