Opinió

 

<140/169>

Vicent Partal

18.01.2006

Nació és més que una paraula

La negociació de l'estatut té el seu ham principal en els (greus) problemes econòmics i financers del país. A termini mitjà la fiscalitat és la qüestió clau, perquè o s'arregla aquesta situació o acabarem molt malament. Ara, a llarg termini no hi ha color: la qüestió substancial és el concepte de nació. Si Espanya reconeix la nació catalana, les conseqüències de tot ordre, però especialment jurídiques i internacionals, seran enormes.

No és igual, sobretot en l'escena internacional, ser una nació reconeguda o no ser-ho. I en la mesura que l'estatut és una llei bàsica (també) de l'estat espanyol, el reconeixement valdrà a nivell internacional. Si Espanya ens reconeix, ningú no ens ho negarà.
Dit això, tenen raó, a efectes interns, aquells qui afirmen que, si aquest reconeixement sols figura al preàmbul no té valor jurídic real. Però també en tenen aquells qui afirmen que, en l'àmbit internacional, tant és que conste al preàmbul com al text. En tot cas, cal que hi figure, perquè ens hi juguem una bona part del futur.

Mail Obert