Opinió

 

<139/169>

Vicent Partal

16.12.2005

Això del cava, no ho veig clar

No voldria pas obrir cap polèmica estranya. Estic convençut que hi ha gent que fa boicot a determinats productes catalans. Però tampoc no em puc estar de demanar-me si determinats productors de cava (bàsicament, els més grans) no en volen traure profit, de la situació. Val a dir, em demane si juguen net o no. Hi ha massa declaracions, xifres i dades que no em quadren. Hi insistesc: no voldria ser frívol. Però no puc deixar de sorprendre'm quan sent alguna empresa, que admet que els beneficis li pugen, que es queixa del boicot perquè... les vendes no arriben a les previsions que havia fet.

També em sorprèn que tot es concentre en el cava. És obvi que la denominació d'origen és geogràfica. Però també ho és la del vi d'Alella o del Penedès i la del fuet; i hi ha marques de nom catalaníssim en sectors tan diferents com la llet, les pizzes, els torrons o les pastes. I no em deixa de resultar sorprenent que cap d'aquests sectors no es veja afectat pel boicot o, si s'hi veu, que tinga una actitud tan diferent de la dels productors de cava. Perquè aquests sectors, si sofreixen el boicot, l'aguanten en silenci i discreció (que seria la cosa més raonable de fer en tots els casos).

Si, a tot plegat, hi sumem que les grans empreses de cava sempre han estat en posicions ideològiques molt allunyades del catalanisme, o que, fins i tot, hi han topat sovint, negant-se sistemàticament, per exemple, a etiquetar els seus productes en català..., el total de coses estranyes que no em quadren comença a ser considerable.

Hi insistesc de nou: no negue pas el boicot. Però no veig clar que l'actitud de les grans empreses del cava siga aigua clara. M'agradaria de tenir una imatge més nítida de què passa en aquest món, però sols tinc dubtes, i cada dia són més grossos...

Mail Obert