Opinió

 

<138/169>

Vicent Partal

07.03.2006

Que m'ho explique algú

El preàmbul de l'estatut diu des d'ahir, ja d'una manera oficial, que el Parlament de Catalunya ha votat allò de la nació i bla, bla, bla. Però hi ha una cosa que no puc entendre. L'estatut aprovat el 30 de setembre no és una llei, sinó tan sols l'esborrany d'una llei orgànica de l'estat, ara alterada al Congrés espanyol. És tan sols una proposta sense valor legal perquè, des d'ahir, s'ha descartat d'aprovar l'estatut tal com es va votar ací.
I aleshores la referència a la proclamació del Parlament quin valor té?
I és que no hi ha cap acte legal que haja definit Catalunya com una nació, perquè el que hi havia ha desaparegut sense arribar mai a ser llei. Potser per això seria interessant que el Parlament pensara, ara, a votar una declaració que ratificara, sense deixar la menor ombra legal de dubte, la condició de nació de Catalunya.

PS. Vejam si, amb un exemple, m'explique millor. El Senat espanyol, en el tràmit de la llei del tabac, va aprovar, amb els vots del PP i CiU, que es pagaria el tractament de tothom qui volguera deixar de fumar. El Congrés tombà aquesta proposició, votada i aprovada al Senat. Se li ocorreria a ningú de reclamar ara que li pagaren el tractament perquè en un moment de la tramitació de la llei s'aprovà que el tractament es pagaria? Evidentment que no. Doncs bé, que Catalunya és una nació sols s'aprovà en un moment de la tramitació de la llei. Solemne, això sí. Espectacular. Amb Segadors i tot. Però fou, tan sols, un tràmit.

Mail Obert