Opinió

 

<138/169>

Vicent Partal

02.03.2006

Això del Potter i Abacus

No sé com ho aconsegueixen, però cada llibre de Harry Potter diguem que porta incorporada de marca una polèmica que no fa sinó promoure'l encara més. Aquest, que ja no sé quin número té, ha mogut la polèmica dels llibreters independents contra la decisió d'Abacus de rebaixar el preu de l'edició catalana i espanyola i d'igualar-lo. Però no entenc, ho dic sincerament, per què els llibreters es revolten contra les editorials quan, en realitat, la maror, que no és nova, va contra Abacus.

De tot això, en sé poc, però observe que hi ha unes quantes polèmiques, diferents, que es barregen, cosa que no ajuda gens a aclarir la situació. N'és una la d'Abacus contra els altres. La segona, la que critica el preu dels llibres en català respecte del preu dels llibres en espanyol. I la tercera, i més de fons, la de les llibreries contra les editorials, o més ben dit, contra els mètodes més agressius que algunes editorials voldrien imposar a les llibreries a base d'afavorir el moviment de títols en detriment dels estocs.
Que les llibreries en aquest país són importants, no en dubta ningú, com tampoc no dubta ningú que passen un moment difícil i que s'han d'adaptar als canvis del mercat i dels costums de consum cultural. Ara, també em sembla lògic de dir que, en principi, empreses com Abacus no serien font de polèmica (malgrat els beneficis comparatius pel fet de ser una cooperativa), si no fos perquè plou sobre mullat. Però Abacus és molt poc flexible, molt malcarada i té un punt de prepotència que, més enllà del bon servei, suscita en molta gent una repulsa que no crec que l'afavoresca. I segurament que és Abacus qui hauria de tenir més interès a apagar la polèmica oberta, però no em sembla que els preocupe gaire. En canvi, sí que preocupa molt les editorials (que s'han vist barrejades en una guerra en què paguen per un fet en què no tenen gens de responsabilitat) i també els llibreters, que han decidit de tirar pel dret d'una manera, crec, massa espectacular, que sols entenc com una reacció cansada a tant d'assetjament que els ve de totes parts.
Mentrestant, Potter fa caixa i cobra. Mira...

Mail Obert