Opinió

 

<138/169>

Vicent Partal

28.12.2005

El PP es torna filibuster

D'això que va fer ahir el PP, se'n diu, en alguns països, filibusterisme. Consisteix, simplement, a aplicar tàctiques permeses pel reglament, i per tant del tot legals, per impedir una discussió o per retardar una votació, normalment en favor d'una sola opció política. Va contra l'essència de la democràcia, però no resulta formalment criticable.

Als Estats Units el filibusterisme ha estat una de les tradicions més estables del Congrés. Un senador, per exemple, pot parlar durant uns quants dies, si cal, amb el propòsit de retardar una votació. A més, aquest senador pot demanar la participació d'alguns senadors més perquè completin els arguments, de manera que hi ha hagut actes de filibusterisme que han durant setmanes senceres, a base de passar-se la paraula els uns als altres, per impedir la realització d'un debat o d'una votació.
Una forma ben peculiar de filibusterisme és la japonesa. En ocasió d'haver de votar amb papereta, els parlamentaris fan cap a l'urna caminant tan i tan a poc a poc que retarden el debat unes quantes hores. Com que no hi ha estipulat a quin pas s'ha de votar, la tàctica és inatacable.
I al Canadà ja han trobat fins i tot un filibusterisme d'alta tecnologia. El NDP va presentar més d'onze mil esmenes a un text legislatiu a partir d'un programa informàtic que combinava paraules per compondre redactats alternatius a cada article de la llei. Com és d'imaginar, el debat ulterior va ser surrealista.

Mail Obert