Opinió

 

<133/169>

Vicent Partal

03.10.2006

Els vots del PP

A mi, no em sembla bé que CiU solemnitze que no pactarà de cap manera amb el PP. Perquè em sembla que això no és just. El PP és una força política parlamentària, representa una part de la ciutadania i, per tant, ha de poder jugar en els pactes electorals. És curiós d'observar com el PSOE, alhora que pacta amb el PP els estatuts valencià o balear sense gens de vergonya, aconsegueix d'acorralar CiU fins a l'extrem d'obligar-la a renunciar d'entrada a uns vots que són tan legals i legítims com tots els altres. Trobe, doncs, que CiU ha caigut en un parany.

Imaginem que CiU guanya les eleccions, però en minoria. Necessitarà vots dels altres partits per a poder governar, siga en coalició, siga amb acords parlamentaris puntuals. Tres partits formaven govern fins fa unes quantes setmanes, i és raonable de pensar que, en principi, tornaran a intentar de governar junts, si poden. A més d'aquests i de CiU, encara hi ha un cinquè partit, que té uns vots i uns escons que, segons quins foren els resultats electorals, podrien determinar el pròxim govern. Anatematitzant aquest cinquè partit, fins al punt d'obligar Mas a afirmar davant notari que mai no hi pactarà, l'única cosa que s'aconsegueix és que els vots del PP de fet no compten; que queden en la pràctica fora del parlament. Simplement. I això jo crec que no és bo. Després d'haver defensat una vegada i una altra (i evidentment, no vull comparar) que no és correcte de foragitar els votants de Batasuna fora del sistema parlamentari, ara he de dir que tampoc no és bo de foragitar els votants del PP del sistema parlamentari. No té gens de sentit.

El PP té dret de reclamar el seu paper en la política catalana. Jo preferiria que ningú no el votara, però mentre la gent el vote, els seus vots han de ser igual de legals i legítims que qualssevol altres. No pot ser que hom els furte el dret de fer política que s'han guanyat a les urnes. No pot ser, i acceptar-ho ens introdueix en una espiral sense fi: avui ells i demà qui?

De passada, cal dir que CiU hauria de tenir el dret de poder comptar amb els seus vots, amb els vots del PP. Ni que fóra per a poder actuar exactament igual com fa el PSOE, que pacta amb el PP cada vegada que vol, sense haver d'anar a cal notari. O que no és així, Joan Ignasi Pla?

Mail Obert