Opinió

 

<132/169>

Vicent Partal

21.11.2006

Àfrica: una causa moral

Hi ha notícies que passen estranyament desapercebudes. Ahir l'OMS va fer un retrat de la salut al continent africà, que feia venir pell de gallina. El seixanta per cent dels casos de sida són allí i, a més, són mortals. Entre els vint països del món amb més mortalitat materna, dinou són africans. Més del noranta per cent dels casos de malària del món són a l'Àfrica. Són tres titulars que posen en relleu una situació simplement dramàtica, que ja deixa de ser una qüestió política per esdevenir un cas essencialment moral. L’Àfrica no pot continuar així; no ho podem tolerar.

El món té al davant problemes certament complicats. De l'amenaça, encara, de la bomba nuclear a l'escalfament global, per dir-ne dos de monumentals. Però la crisi africana, per més que puguen haver-hi petits indicis de millora, sobresurt per la tragèdia humana que representa. No es tracta de prevenir els morts que poguera haver-hi en la hipòtesi que passara una cosa concreta. Els morts ja són sobre la taula, cada dia, i l’enormitat del fet passa sense despertar grans debats, ni solidaritats, ni crits, ni tan sols remordiments, sembla.

Els africans, sobretot els africans, no es mereixen la mala vida que viuen (concepte que en aquest cas no té res de metafòric). Però la resta d'habitants del planeta tampoc no podem passar full, com si res. No podem veure dades com les presentades ahir per l'Organització Mundial de la Salut i desar-les al calaix de baix. Perquè, si ho fem, també hi desarem una bona part de la nostra decència. Si no tota.

Mail Obert