Opinió

 

<132/169>

Vicent Partal

27.09.2006

De l'abraçada a la moció de censura

Finalment, el PSPV va presentar ahir a les Corts la moció de censura anunciada fa setmanes contra el govern de la Generalitat. Hi havia motius sobrats per a censurar el govern valencià fa mesos, per no dir anys. Però n'hi ha hagut, especialment, aquests darrers mesos. No discutiré això. Allò que no m'agrada és aquest estil mediàtic que converteix una moció de censura en un espot electoral gratuït. I menys encara quan, fa quatre dies, el censor, Pla, no va tenir el menor inconvenient a pactar amb el censurat, Camps, la norma jurídica més important de totes: l'estatut.

Joan Ignasi Pla passa doncs de les abraçades a Camps, per a celebrar l'aprovació d'un estatut que consagra la barrera del cinc per cent electoral o el secessionisme lingüístic, a la gesticulació crispada, pròpia d'una moció de censura. No és seriós això.

Ni ho vol ser. Pla sap que la moció de censura li dóna l'oportunitat d'explicar-se en detall, davant una audiència important (com ell suposa, però jo ho pose en dubte). Potser es creu que amb aquest gest alguns oblidarem la greu traïció a l'electorat d'esquerra que ell mateix va protagonitzar amb l'aprovació d'aquell estatut infame. I és possible fins i tot que espere alguna relliscada del seu rival per a alimentar les seues esperances de ser el pròxim president de la Generalitat, esperança que, curiosament, depèn sobretot del fet que els partits nacionalistes i d'esquerres (que ell va menystenir durant la negociació de l'estatut) sàpiguen unir-se per sumar i decidesquen que més val fer president en Pla que no continuar deixant que el PP destruesca el país a consciència i planificadament.

En tot cas, el nivell de Pla, ens el va marcar el dia que va fer d'escolanet del PP aprovant l'estatut. Ell ho sap, això, i també sap que, si es dóna el cas que el puguen fer president de la Generalitat, ja l'hi faran, però amb tantes pinces com hi càpiguen enganxades al nas. És clar que ningú no té constància que això li importe o el preocupe.

Mail Obert