Opinió

 

<132/169>

Vicent Partal

17.11.2006

I ara Freche

Dels nostres cinc presidents autonòmics, Georges Freche, el socialista que presideix el Llenguadoc-Rosselló és un dels més peculiars, per dir-ho d'alguna manera..., a banda ser declaradament contrari a la creació d'una regió catalana al nord. Ahir Freche la va armar, precisament mentre els seus companys de partit triaven candidata a la presidència. Va queixar-se que al futbol hi havia 'massa negres'. Poca broma.

Freche es va queixar que, a la selecció de França, hi jugaven una colla de 'negres': concretament, nou, en el darrer partit jugat. Unes quantes veus del PSF han exigit la dimissió de Freche, que no és pas la primera vegada que provoca una gran polèmica. Una vegada ja va insultar els algerians, per exemple. I també a nosaltres. Freche, malgrat la seua reconeguda amistat amb Maragall, va dir que el català només era un patués que no interessava ningú. I a Perpinyà encara recorden el darrer numeret organitzat per Freche, quan va obligar a canviar una senyera per la bandera de la fantasmagòrica Septimània que ell promou contra tot i tothom.

A Freche, el preocupen ben poquet les connotacions pétainistes de la Septimània, com el preocupa ben poc el to racista de les seues declaracions. A la fi, són dues cares d'una mateixa manera d'entendre el món. Contra la diversitat, contra qualssevol diversitats.

Mail Obert