Opinió

 

<131/169>

Vicent Partal

04.12.2006

L'acord valencià

El pacte entre Esquerra Unida i el Bloc ha costat massa de fer i encara manquen serrells (com qui serà el candidat verd), però és una bona notícia en la mesura que és una de les condicions indispensables per a fer fora de la Generalitat el PP. L'altra, per cert, és que el PSOE faça la seua faena, cosa que no és tan clara.

Imaginem, tanmateix, que tot quadra i que al maig la suma dels tres partits basta per propiciar un canvi de govern. Aleshores la primera bona notícia del nou cicle polític serà que el PSOE no podrà governar en solitari a la Generalitat Valenciana.

Confesse que em preocupa com s'entendran per governar, si governen, tres partits tan diferents. Especialment em preocupa que el president siga el mateix Joan Ignasi Pla que ha pactat amb els populars un estatut de pura vergonya, que ha consagrat el secessionisme lingüístic en canvi de res i que no ha fet gran cosa per aturar el desgavell especulador de les immobiliàries. La sort que té és que ell és l'alternativa d'una cosa encara molt pitjor. I per tant, solament per això, haurem de convenir que, tractant-se d'un mal menor, amb el seu concurs hi ha una possibilitat de redreçar algunes de les gravíssimes agressions contra el país dels valencians que el PP, i el PSOE d'abans, el de Lerma, han perpetrat aquestes darreres dècades.

A mi, personalment, m'hauria agradat que en aquest pacte hi haguera una presència més entusiàstica de la societat civil, que els partits que s'hi podrien sumar i no han volgut entrar-hi hagueren trobat la manera de ser-hi. i que el procés no s'haguera allargat tant, especialment discutint qui serà diputat i qui no. Però, siga com siga, ara hi ha una coalició que canvia amb la seua sola presència el panorama polític perquè garanteix que les Corts Valencianes no seran les d'Extremadura, amb un perfecte bipartidisme espanyol; ara hi ha un pacte que garanteix que una part de les veus que aquestes dècades han estat ignorades sistemàticament des del govern valencià seran decisives i ara tenim un acord que obligarà el PSOE a governar d'una manera diferent de la que hem hagut de sofrir quan ha governat tot sol. No és poca cosa, doncs, aquest acord.

Mail Obert