Opinió

 

<128/169>

Vicent Partal

19.02.2007

D'incongruències i d'alemanys

Quan E-On va fer l'OPA sobre Endesa determinats sectors econòmics, mediàtics i polítics espanyols van ser molt explícits a l'hora de defensar l'opció alemanya contra la catalana, i ho van fer argumentant que a la Unió Europea tots som u. Però ara els mateixos (i podríem fer una curiosa antologia de textos creuats) diuen que cal preservar el caràcter 'espanyol' de l'aeroport del Prat i que s'ha impedir que una aliança encapçalada pels alemanys de Lufthansa s'apoderi de la nova terminal. La incongruència és tan notable com explicable. Alemanys ara sí i ara no? O catalans ara no i ara no?

És curiós que els nacionalistes espanyols s'omplen la boca parlant de deixar fer el mercat i que, a la primera de canvi, quan es tracta d'entrebancar els avenços de les empreses o dels interessos catalans, traguen el sant-cristo gros i abonen tots els decrets i lleis i pactes del passat, per més intervencionistes que siguen. I sorprèn la velocitat amb què les fronteres es defineixen ben clarament. Val a dir, els alemanys d'E-On, quan són instrumentals contra Gas Natural, contra la Caixa, són amics. Però els alemanys de Lufthansa esdevenen ràpidament enemics, si asseguren un aeroport internacional competitiu (competitiu amb Madrid!). Aleshores, oh sorpresa!, s'ha acabat tot allò que dins la Unió tots som u i es faciliten les coses a Ibèria com siga, encara que la companyia espanyola s'haja desentès del Prat de la manera més descarada imaginable.

Vist des de la nostra perspectiva, pròpia i irreductible, la incongruència és contundent. Vist des de la d'ells, l'argument és, aparentment, d'una gran incongruència, però, en realitat, d'una gran congruència. Amb un problema important: no és una congruència confessable. Tret dels 'hooligans' de torn, ningú no pot defensar en públic que anar contra l'economia catalana siga l'argument de fons que explica una vegada i una altra els moviments i les posicions dels paladins mediàtics, econòmics o polítics del nacionalisme espanyol.

Però, ai!, se'ls entèn tot...

Mail Obert