Opinió

 

<127/169>

Vicent Partal

31.05.2007

Hi ha moviment

Jordi Portabella va protagonitzar ahir un acte inesperat: va anunciar que Esquerra no entraria automàticament al govern de Barcelona. No sé si acabarà entrant-hi o no però crec que és interessant que Esquerra protagonitze una mínima rebel·lió contra la inevitabilitat de ser una crossa del PSC, tan aplaudida pels propagandistes del règim. És evident que això, i allò que ha passat a Vic, i que ha passat a Matadepera, i que ha passat a Berga, no ha passat perquè sí. Esquerra ha començat a tastar l'enuig notable de molts dels seus electors per la formació del segon tripartit i segurament provarà de rectificar perquè comença a veure les orelles del llop. Vejam si aquests dies vinents hi ha més sorpreses; que se n'anuncien de ben sonades.

Vejam, sobretot, si Esquerra entra al govern municipal o no hi entra, perquè podria ser que tot plegat fóra una mera estratègia de negociació. Però, a l'espera de saber-ho, crec que tot allò que allunye Esquerra o ICV de l'obseqüència respecte del PSOE és bo per al país. L'estratègia dels socialistes ha estat, aquests darrers anys, molt efectiva: crear un cordó sanitari anti-PP, domesticar ICV i Esquerra i, amb aquests dos elements, deixar sense aire CiU, que, simplement, no pot pactar amb ningú ni fer cap acord amb ningú. La jugada els ha eixit molt bé, però potser no dóna per a més, perquè el PSC és un partit amb més poder que mai, però també amb menys projecte que mai i segurament més afeblit, malgrat les aparences, que mai. I, a més a més, és molt prepotent: els qui en formen part o el seu entorn més fanàtic (com a exemple, ahir El Periódico titulava una entrevista amb Jordi Hereu dient que era l'entrevista a 'l'alcalde electe', per més que encara no l'haja votat ningú).

L'actitud adoptada per Esquerra aquestes darreres hores (en diuen 'canvi de rumb' als passadissos del Palau) pot brindar emocions polítiques fortes que espere que es concreten i que no ens porten a una nova decepció. No dic que Esquerra haja de canviar-ho tot ni tota la seua política d'aliances. Això fóra segurament excessiu. Però els canvis comencen a poc a poc. I el tripartit va nàixer als ajuntaments i qui sap si no morirà també als ajuntaments.

Mail Obert