Opinió

 

<127/169>

Vicent Partal

18.05.2007

Democràcia

L'assassinat de Guillem Agulló no sols va ser el d'un jove valencià. També va clavar un punyal al cor de molta gent que vam viure el dolor dels seus amics i dels seus familiars com a nostre, propi i directe. Guillem se'ns va fer un amic pòstum, el vam plorar i l'hem recordat; no és tan sols un nom. I ara resulta que el seu assassí no sols és lliure sinó que es presenta a les eleccions per un partit d'extrema dreta. A les mateixes eleccions a què el poder judicial impedeix a molts bascos de presentar-se i de participar-hi únicament perquè s'imagina que tenen alguna relació amb ETA. Àdhuc si és tan llunyana que Conde-Pumpido mateix ha arribat a dir que potser n'havien fet un gra massa, però que 'havia colat'. Caram, quin nivell. Caram, quina democràcia...

Que la democràcia espanyola, nascuda del franquisme, té una qualitat molt baixa no és cap novetat. Ja ho sabem. Ho suportem, de fet, des de fa dècades. Però a vegades arriba a extrems grotescos. Com va passar ahir. Per una banda, hi ha el contrast impune i insultant entre el nazi assassí de Guillem Agulló i els partidaris de Batasuna. A mi, que no sóc partidari de prohibir cap opció política, m'agradaria que algú m'explicara per quin motiu un nazi assassí no té dificultats per a participar en unes eleccions en què no poden participar milers de bascos que no han comès cap assassinat, per més que puguen donar suport a una organització que sí que n'ha comès. Si qui mata és l'extrema dreta espanyola, no passa res, però, si mata l'extrema esquerra basca, sí? Caram, si és així, tenim davant els ulls una lliçó magistral d'allò que va constituir la transició espanyola. Una lliçó tenebrosa i més que preocupant.

Per si calia res més, també el fiscal general de l'estat, Cándido Conde-Pumpido, ens diu que potser la Fiscalia ha 'anat massa lluny' anul·lant 386 llistes de les agrupacions d'Abertzale Sozialistak (AS) i del partit Acció Nacionalista Basca (ANB), però que la cosa 'ha colat'. Mira què bé. I ja està? Ningú no ha de rectificar? Ningú no ha de dimitir? Ningú no ha de donar explicacions? Ningú no ha de fer mans i mànigues per desfer el mal ja fet? Ningú no ha de fer res, ben res? Conde-Pumpido mateix diu que aquesta forma d'actuar contra l'esquerra independentista basca pretén crear un 'Guantánamo' legal i reconeix que allunya la pau. I dit això, què? Farà res sobre el cas? Es conformarà a ser partícip d'aquesta curiosa democràcia vigilada que vam heretar de la incapacitat dels demòcrates de derrotar el llegat del general Franco?

Mail Obert