Opinió

 

<126/169>

Vicent Partal

01.06.2007

Em sap greu, Elena P.

Elena P., n'ignore els cognoms, és la dona que apareix al nou vídeo difós pels mossos d'esquadra amb la finalitat de mostrar comportaments incorrectes dels seus agents. Em sap greu que aquesta dona haja rebut un tractament tan incorrecte, però també me'n sap d'haver vist les imatges de l'incident. Perquè és una doble humiliació que, amb independència d'allò que haja fet, no es mereix. Ensenyant en vídeo la seua humiliació, ensenyant-la despullada i plena de colps, l'han humiliada de nou, però ara davant de tothom. Per això no puc entendre per quin motiu aquest vídeo s'ha difós a tot arreu tan frívolament.

A parer meu, abans de difondre aquest vídeo els responsables del Departament d'Interior havien d'haver valorat, sobretot, l'efecte que tindria en la dona agredida. Segons diuen, Elena P. anava beguda i fou detinguda perquè havia organitzat un escàndol a la seua escala. Això no justifica l'actuació de les mosses, però encara menys la dels responsables policíacs que han difós el vídeo. Diuen que ho han fet per demostrar la seua duresa amb els maltractaments. I jo entenc que demostrar això els importa més que no la intimitat dels detinguts (fet que em sembla molt discutible i que em preocupa molt).

També perquè, als comandaments de la policia i, en darrer extrem, al conseller o al president de la Generalitat, els és ben fàcil d'aturar això. Si volen aturar els maltractaments, no han pas de col·locar més càmeres ni ensenyar-nos-en després les imatges, com en una mena de 'reality show' i ja sé que això ho aconsella Amnistia Internacional i que no hi ha càmeres a les dependències de la guardia civil, per exemple. Si volen aturar els maltractaments és molt més senzill: han de donar ordres taxatives i incontestables i obligar a complir-les. Així de simple. A mi, em resulta desconcertant que a les repetides agressions d'aquestes últimes setmanes la resposta del departament només siga de col·locar més càmeres quan allò que cal és prohibir efectivament els maltractaments i aïllar els policies que tinguen comportaments incorrectes.

Mail Obert