Opinió

 

<118/169>

Vicent Partal

22.07.2008

Junts de nou. No ens falleu de nou.

"120 a 15 ...i ara a veure què diu Madrid". Aquest era el titular de l'edició especial en paper de VilaWeb que vam penjar a la xarxa el 30 de setembre de 2005. Aquell dia el vot unit de CiU, PSC, ERC i ICV ens va il·lusionar a molts, fins i tot a molts dels que pensàvem que aquell era un estatut curtet. La unitat del país ho superava, això, i creava una il·lusió que no duraria molt, per les maniobres dels uns i dels altres. Ara, ofegats tres anys després, tornem a sumar. Els tres partits del govern i CiU van dir clar ahir que el finançament que Solbes ens proposa és intolerable. Confiem que aquesta vegada la unitat siga més ferma.

És molt important això que va passar ahir. Determinant. CiU ha tornat a demostrar que sap ser constructiva quan l'esforç paga la pena i Antoni Castells ha demostrat uns dots de lideratge i centralitat que li auguren un gran futur. ERC i ICV han estat on calia. Tot està bé, doncs. Gràcies a això, avui el govern no anirà a Madrid representant-se ell tot sol. Hi anirà representant el sentiment majoritari de tot el país, i això és important. La Generalitat, la tenim ofegada i ja no pot gairebé ni pagar les factures. I la publicació de les balances fiscals evidencia que els Països Catalans som els que paguem (encara que el filòsof Ramoneda es prenga això del mapa a broma, descol·locat com està l'home).

El perill que ens acaça és que, despús-demà, els uns o els altres en vulguen treure un profit immediat, de la unitat, i negocien, no com a tot, sinó com a part. Allò que va passar amb l'estatut quan Montilla mateix va presentar-hi esmenes abans que passaren vint-i-quatre hores i després Mas es va plantar sol a La Moncloa. De tant poca solidaritat i unitat va venir una decepció profunda i cap resultat positiu per a ningú. Esperem que n'hagen après la lliçó.

Mail Obert