Opinió

 

<118/169>

Vicent Partal

21.05.2008

Víctimes

Ho vaig veure passant amb cotxe a la vora de l'estació del Nord de València i no m'ho podia creure. Juraria que havia vist un anunci publicitari sobre la violència domèstica en què unes mans blanques representaven les víctimes i unes mans negres darrere una reixa de presó, els delinqüents. Era una caricatura tan d'extrema dreta que vaig pensar que m'havia equivocat, fins que no he vist que força entitats valencianes denuncien ara aquest cartell, que pertany a una Fundació... de la Generalitat Valenciana!

La Fundació per l'Atenció a les Víctimes del Delicte i l'Encontre Familiar és la responsable d'aquest cartell insòlit. Els textos diuen: 'Qui denuncia viu', sobre el fons de les mans blanques, i 'Qui maltracta paga' sobre el fons de les mans negres dins una cel·la de presó. Se'm fa molt difícil d'imaginar que un missatge visual tan incontestablement racista com aquest siga innocent. Sobta molt que la Fundació autora del cartell haja estat instituïda, a més, pel govern valencià i depenga de la Conselleria de Justícia: per aquest sol fet hauria de ser especialment curosa amb els missatges públics que emet. Però no.

És insòlita una publicitat com aquesta per allò que diu i per com ho diu. Volent alertar les víctimes de la violència masclista ens converteix a tots en víctimes. Víctimes d'una manipulació innoble i gratuïta, víctimes d'un prejudici que grata en el subsconscient més animal per traure'n profit polític, víctimes de la violència racista expressada en forma de cartell. Fa molts anys els nazis van donar una gran lliçó de si en podia ser, d'efectiva, aquesta mena de propaganda: ompliren Alemanya de cartells que deien: 'La culpa de tot, la tenen els jueues i els ciclistes'. Cada vegada que algú es demanava què havien fet els ciclistes, el monstre de les cambres de gas es posava en marxa perquè ja havia interioritzat que els jueus tenien culpa. Si ara interioritzem que unes mans són víctimes perquè són blanques i unes altres són culpables perquè són negres, al verí que el govern valencià ens inocula amb aquest cartell serà difícil de trobar-hi antídot i ens farà un mal enorme. Per això cal denunciar-lo i exigir que el retiren.

Mail Obert