Opinió

 

<118/169>

Vicent Partal

13.05.2008

165 hectòmetres

Ahir, en els pantans de les conques Ter-Llobregat hi havia 170,75 hectòmetres cúbics d'aigua. Això vol dir que superaven el límit dels 165 hectòmetres cúbics que havia activat la fase d'excepcionalitat 2, és a dir la que restringeix l'ús d'aigua de xarxa per a regar plantes i omplir piscines. Per tant, la situació ha millorat sensiblement. Però el Departament de Medi Ambient no anul·larà les restriccions, de moment, a l'espera que ploga més i que l'augment siga més visible, una decisió que em sembla raonable. Igual que em semblaria raonable que el govern fera públic un missatge dient que, si continua plovent amb força i no cal el transvasament a Barcelona, la construcció de la famosa canonada es podria aturar. Que, per cert, seria complir la llei.

El decret 3/2008 que autoritza el trasvassament i més coses és, en aquest sentit, ben clar. En l'exposició de motius afirma que l'aportació d'aigua al sistema Ter-Llobregat vigirà mentre dure la situació d'extrema sequera. I el darrer article diu que el decret-llei es mantindrà vigent fins que no 'se superen les circumstàncies d'extraordinària necessitat que han motivat l'aprovació d'aquest reial decret-llei' o fins trenta dies després de l'entrada en funcionament de la planta dessaladora de l'Àrea Metropolitana de Barcelona.

El decret és diàfan, doncs. Únicament vigeix, si es mantenen les condicions d'excepcionalitat. Amb l'aigua caiguda aquest cap de setmana no n'hi ha prou per a superar-la, però de moment ja ha canviat el grau d'urgència: hem passat del segon al tercer, dels tres que hi ha establerts. La pròxima millora, si arriba, ens faria eixir de l'excepcionalitat i això podria passar aviat, si continua plovent o si l'aigua caiguda aquests dies arriba als pantans o si passen totes dues coses. Segurament que el cap de setmana vinent sabrem molt millor on som, i és possible que aleshores vegem d'una manera diferent l'amenaça de la sequera, més distant.

I és per això, per aquesta perspectiva, que sorprèn que el govern insistira ahir a dir que no s'aturaria la canonada, passe què passe. Sorprèn políticament i sorprèn legalment, perquè el decret-llei, tot i ser molt ambigu en la definició de què és excepcional, no ho és gens quan afirma que únicament es manté vigent si hi ha sequera. Potser l'executiu català hauria de ser més prudent, si no vol alimentar les veus que afirmen que la sequera és una excusa per als grans negocis.

Mail Obert