Opinió

 

<117/169>

Vicent Partal

24.09.2008

Ferralla nuclear

Sembla que entre una certa esquerra es va posant de moda una mena de tendència a revisar l'històric 'Nuclears, no. Gràcies'. Supose que és qüestió, bàsicament, d'edat i de la preocupació per la constant caiguda dels cabells. A mi, de moment, no em convencen. Especialment, vist que les quatre que tenim nosaltres van pel camí de batre els rècords de fallides mundials. Cofrents, Vandellòs i Ascó ixen cada quatre dies en les notícies i les anomalies constants ja són molt més que preocupants. Tant que segurament no hauríem d'esperar a posar-nos d'acord sobre la teoria general per convenir que ja comença a ser hora que les tanquen del tot.

Ahir va ser Ascó, que es va aturar per una fuita d'oli de control d'una vàlvula de vapor de la turbina. Érem dimarts. Fa un mes hi va haver un incendi en el generador elèctric de Vandellòs II, i un altre mes abans una parada d'aquestes que en diuen 'no programada' a Cofrents, per a comprovar l'estat de l'alimentació elèctrica de les vàlvules. Això era el 25 de juliol. El 13 del mateix mes vam saber que s'havia observat terra contaminada a Vandellòs II i que a Cofrents hi havia hagut una variació de potència 'no programada' superior al vint per cent. Tres dies abans hi havia hagut un altre incident, aquest important, a la mateixa central. Podríem continuar així mesos i mesos, repassant incidents menors i no tan menors (a l'abril fins i tot van destituir el director d'Ascó per haver amagat una fuita), incidents que posen en relleu que el manteniment de les nostres centrals nuclears és molt lluny de ser òptim i que, com a instal·lacions, són velles.

Però totes tenen encara més de vint anys de futur fins que la llicència no expire. I aleshores la pregunta és si hem de continuar jugant a la ruleta russa, per més teories que vulguem posar sobre la taula. Al ritme d'incidents d'aquests darrers anys Ascó, Vandellòs i Cofrents són candidates serioses a donar-nos un disgust gros. I sincerament, m'estimaria més que no fóra així.

Mail Obert