Opinió

 

<114/169>

Vicent Partal

15.12.2008

El dia del PSC

És dilluns i cada dilluns a Nicaragua, al carrer de Barcelona d'aquest nom, es reuneix la direcció del PSC. També avui. I ha de decidir si els seus 25 diputats de Madrid han de votar favorablement els pressupostos del govern Zapatero o han de sumar-se a la resta de forces polítiques catalanes que els rebutgen per l'ensarronada en què el govern espanyol converteix la negociació del finançament. Seria un dia important, doncs, si no fos perquè tots sabem què passarà: que votaran allò que ordene el PSOE. I he dit 'ordene', no 'opine' o 'demane', car la relació és de submissió pura i dura.

El president Montilla no ha parat de dir aquests darrers anys que els diputats del PSC es deuen al PSC i no al PSOE. Avui veurem a qui es deuen, i serà al PSOE, no ens enganyem. Per molt que el PSC tinga la presidència de la Generalitat i per molt que els socialistes tinguen la greu responsabilitat de governar sense un euro a la caixa, no passarà res. Ho sap tot el país. Sabem que podrien tenir un gest de mínima dignitat, ja no dic d'autonomia, però, ca!, no el faran. Punt final, doncs.

I el problema saltarà, doncs, de teulada. El PSC demostrarà avui fins a quin punt és un partit dependent, una simple sucursal i fàbrica de vots per a escanyar-nos. I des d'aquest moment els qui tenim la responsabilitat de jugar som els altres.

En primer lloc i d'una manera molt important, els qui mantenen de president el cap dels socialistes: Esquerra Republicana i Iniciativa per Catalunya. Ells continuen tenint la clau que fa que siguem on som i la responsabilitat de sancionar aquesta vergonyosa situació. A parer meu, el menyspreu del govern espanyol envers la Generalitat és un argument més que sobrat per a trencar l'actual govern.

Però, al final del tot, no ens enganyem, la responsabilitat final passarà a nosaltres, els ciutadans. Perquè no hauríem d'oblidar que Zapatero va treure un resultat extraordinari al Principat. Per por del PP o per què fos. I que aquest nombre important de vots legitima ara l'espoli i la burla contra la institució central de l'autogovern. Mai abans cap govern espanyol no s'havia atrevit a menysprear tant les institucions catalanes. A les mans dels ciutadans, en els vots en definitiva, hi ha la resposta.

Mail Obert