Opinió

 

<114/169>

Vicent Partal

18.11.2008

Amb Zapatero ja no hi ha sinó el PSC

Hom pot dir que un vet al senat no vol dir res, perquè es fa quan ja és públic que els pressupostos del govern espanyol seran aprovats quan tornaran al congrés. Però el gest d'ICV i d'Esquerra Unida, que ahir anunciaren que els vetarien per les mentides de Zapatero, és important. CiU els vetarà al senat i hi votarà contra al congrés. ICV i EUiA també. El PP hi votarà, així mateix, contra. I Esquerra Republicana supose que acabarà fent igual. Poca broma, doncs. Fora de la unitat, ja no resten sinó els vint-i-cinc diputats del PSC, diputats d'un partit que ja té, també, algunes dificultats per a amagar la molèstia que li causa el president espanyol.

En política els gestos també compten. I el canvi de gestualitat envers Zapatero és colossal. Hem passat d'una situació, en la legislatura anterior, en la qual Iniciativa i Esquerra se sentien comodíssims governant amb el PSOE, a un vet al senat. Hem passat d'una indefinició calculada de Convergència, sempre insinuant-se, a una oposició clara, malgrat Duran. Hem passat d'unes votacions en la legislatura passada que normalment eren còmodes i amables des dels escons catalans envers Zapatero a tenir tots els diputats catalans amb les ungles enfora, llevat d'aquells que són estrictament els diputats del seu partit. Majoritaris sí, però ells i prou.

La tensió entre Zapatero i els polítics catalans va pujar ahir, doncs, un esglaó més. Fa mesos, Iniciativa va salvar la cara del president espanyol amb un acord, entre Saura i De la Vega, que va ser molt criticat. Ahir van haver de posar-se durs perquè, simplement, De la Vega s'havia burlat de Saura a la cara mateix. I hi ha actituds que superen de llarg allò que pots permetre, per més bona voluntat que tingues.

Zapatero va perdre, de primer, la credibilitat als ulls de CiU. Després va ser Esquerra qui en va renegar, i ara ho fa Iniciativa. Mentrestant, Zapatero sembla que actue com si tot plegat no l'importara. Ell deu saber què fa. Sovint tanta supèrbia acaba passant factura.

Mail Obert