Opinió

 

<106/169>

Vicent Partal

21.07.2009

Regals

L'alcaldessa de València, Rita Barberà, ha reaccionat d'una manera curiosa a les acusacions que els de la trama del cas Gürtel li van fer regals: 'Tots els polítics en reben', ha dit. I punt. No ho nega, sinó que ho generalitza, com si rebre regals d'aquests fóra la cosa més normal i natural del món.

Jo no sé, si tots els polítics reben regals. Puc imaginar-me que tots reben regalets de poca importància, i que no hi donen més valor, i tinc també per cert que n'hi ha que en reben de grossos. A mi, una bossa de Louis Vuitton em sembla un regal gros de sobres, com em pareix obvi que un portagots regalat per una comissió fallera no té gaire importància.

Crec que qualsevol regal que arribe a un polític ha de ser observat pensant en tres preguntes: què és, qui te'l fa i si et demana res en canvi o et predisposa en favor seu. I en tots els casos i com a fórmula general, no cal ser gaire llest per a saber que, dels molts regals que pot rebre un polític, els que arriben de les empreses, amb interessos comercials, són els més perillosos de tots. Els més enverinats.

Si una comissió fallera per comptes d'uns estalvis haguera regalat a l'alcaldessa una bossa de Louis Vuitton (cosa molt improbable) la sospita que mouria no es podria comparar en cap cas amb l'ombra que cau sobre Rita Barberà, ara que s'ha sabut que li l'ha regalada una empresa. I quina empresa! Però això és tan elemental que tinc per segur que la senyora Barberà ja ho sap. I que és justament perquè ho sap que diu açò que diu.

Mail Obert