| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | dissabte, 27 d'abril de 2024


dijous, 11 d'octubre de 2007
>

Montilla: «El problema del castellà no és el català»



XAVIER CASTILLÓN. Frankfurt

El president de la Generalitat, José Montilla, va dir ahir a Frankfurt que «hauria preferit que no hi hagués hagut cap polèmica entorn de la fira, encara que hagi servit perquè se'n parli més». Per Montilla, «és una polèmica llaminera perquè algú que no coneix el tema, des de la distància, pugui fer un titular cridaner». El President va recordar que el castellà està en expansió a Amèrica i a Europa i «si algú diu que està en perill és que no està bé del cap». «El problema del castellà no és el català, sisplau», va sentenciar Montilla, segons el qual el que sí que ens ha de preocupar és la situació de les llengües que estan realment en risc, com algunes espècies en perill d'extinció. «La llengua és justament el que ens fa singulars. Si no la tinguéssim no hauríem estat el país convidat, no ens enganyem.»

Sobre l'acte inaugural del dia abans, Montilla va afirmar que, al marge de les divergències polítiques amb la Generalitat valenciana, «hauria estat injust no esmentar el País Valencià en un discurs sobre la literatura catalana». Pel que fa al discurs de Quim Monzó, va opinar que «va estar molt bé, i encara més com a contrapunt als discursos oficials». «I parla una mica de pressa, certament», va ironitzar el President sobre la pròpia autoironia de l'escriptor. Montilla va fer un bon balanç provisional de la fira. «Els resultats no es veuran immediatament, però de moment el nombre de traduccions d'autors catalans a l'alemany ja s'ha multiplicat per quatre. Estic convençut que Frankfurt marcarà un abans i un després des del punt de vista de la projecció de la cultura catalana.» Després de fer aquestes declaracions en un esmorzar amb la premsa, el President va visitar la fira amb un ampli seguici que incloïa, entre altres personalitats, Josep-Lluís Carod-Rovira, Joan Saura, Joan Manuel Tresserras i Ernest Benach, que es van aturar en molts estands a parlar amb els editors i, per exemple, amb el fill de Gabriel García Márquez, Gonzalo García Barcha.

El líder convergent Artur Mas també va visitar la fira, i va voler separar dues qüestions: «D'una banda, la literatura convidada és la catalana, que és la que s'expressa en català, independentment de l'origen de l'autor; i una altra qüestió és el mercat editorial, dins del qual entenc molt bé la presència d'autors en castellà que es volen promocionar. He passejat una bona estona pels estands i he recollit moltes opinions, però no vull enterbolir el que ha de ser un èxit important per a Catalunya. Ara s'ha plantat una llavor que s'ha de tractar bé perquè doni bons fruits.»



 NOTÍCIES RELACIONADES

>Günter Grass plasma la seva visió ruda i lírica de l'Empordà en deu dibuixos

>La Renaixença: un enigma?

>Èxit del mètode d'aprenentatge de català per a nouvinguts analfabets

>Sánchez Piñol «superstar».

>Com ens veuen els alemanys

>El govern pagarà als joves una subscripció als diaris per promoure la lectura

>Una exposició «críptica» i «poètica»

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.