Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
Roser Capdevila, més enllà de 'Les tres bessones'

Vida i obra

'Les tres bessones', fenomen mediàtic

Parc Pilarín Bayés


dimecres, 16 d'octubre de 2013
Des del començament d'octubre es pot veure al Palau Robert de Barcelona l’exposició 'Llapis i... acció!', que repassa la trajectòria vital i professional de la il·lustradora Roser Capdevila (Barcelona, 23 de gener de 1939). La mostra, oberta fins el 27 d'abril de l’any vinent, repassa exhaustivament i amb molta obra inèdita l'evolució del seu estil com a dibuixant i escriptora i, de retruc, ressegueix el seu vessant més humà. En tots dos àmbits, hi té molt a veure Anna Batet, una de les tres filles de Capdevila que van propiciar la famosíssima creació de 'Les tres bessones' i que ara ha exercit de comissària de l'exposició, al costat de la crític d'art Mercè Alsina.

Capdevila és coneguda a tot el món, justament, com la creadora de les aventures de 'Les tres bessones', traduïdes a desenes d'idiomes. Tanmateix, en el curs de la seva llarga carrera ha creat i ha il·lustrat més de tres-cents contes, alguns dels quals són inèdits al nostre país i ara es poden conèixer gràcies a aquesta exposició. Del seu cap també n'han sortit personatges molt rics i variats, que sovint han estat eclipsats per les famoses trigèmines.

Vida i obra


L'exposició s'ha dividit en una desena d'espais que segueixen cronològicament la trajectòria artística de Roser Capdevila, la qual apareix com una dona amb forts valors ètics, compromesa socialment, implicada en totes les iniciatives en què participa i capaç de sobreviure 'a un part múltiple, un càncer i fins i tot un atropellament'. Però a 'Llapis i... acció!' també es pot descobrir la Roser Capdevila més íntima, amb una producció extraordinària i inèdita que pertany a la seva vida particular i a l'esfera de familiars i amics, que han cedit moltes peces per a l'exposició com ara llibretes, dietaris, dibuixos i cartrons pintats amb què l'autora els ha obsequiats en el curs dels anys.

'Les tres bessones', fenomen mediàtic


El nom de Roser Capdevila va íntimament lligat al de l'Anna, la Teresa i l'Helena, les seves tres filles bessones que la van inspirar, el 1983, per a crear la sèrie de contes 'Les tres bessones', posteriorment convertits en dibuixos animats. Dels contes, se n'han fet edicions a Alemanya, l'Argentina, el Brasil, els EUA, Finlàndia, França, la Gran Bretanya, Grècia, Islàndia, Suècia, Turquia... I de la sèrie televisiva, se n'han pogut veure capítols en més de cent cinquanta països i en una quarantena de llengües, algunes d'origen tan llunyà com el kurd, el persa i el tàmil.

Parc Pilarín Bayés


Si parlem d'il·lustració infantil i juvenil a Catalunya, a més de Roser Capdevila també hem d'esmentar el nom de Pilarín Bayés (Vic, 21 d'abril de 1941), una altra dibuixant popular i prolífica, amb més de vuit-cents llibres a l'esquena. La seva ciutat, Vic, l'ha reconeguda recentment amb un homenatge ben original: un parc infantil ideat per la ninotaire i basat en el tradicional conte d'en Patufet. De parcs signats per Pilarín Bayés, se'n preveuen fer una cinquantena en municipis de tot Catalunya.

MATERIALS

QUE HO SABIES?

  • Roser Capdevila va donar el 2011 el seu llegat, format per més de tres mil dibuixos, litografies, gravats i contes, a la Biblioteca de Catalunya. Gairebé tot el material de l'exposició prové d'aquest fons.
  • El mateix Palau Robert de Barcelona va dedicar una exposició, l'any passat, a una altra popular il·lustradora del país, Pilarín Bayés.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

L'exposició sobre Roser Capdevila té una sorpresa: el joc telemàtic del Sr. Farrarons, basat en codis QR.
El Periódico: entrevista amb Roser Capdevila i el seu marit, Joan Batet.
VilaWeb TV: 'Les tres bessones', a al-Jazira (29-1-2008).
Programa 'El convidat', amb Pilarín Bayés.
    Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua