Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
Conflicte obert al Sahel

Independència de l'Azawad

Els islamistes entren en joc

Intervenció estrangera


dimecres, 23 de gener de 2013
Mali, un desconegut país de quinze milions de persones situat al sud del desert del Sàhara, es manté a la primera línia informativa aquest últim any arran dels nombrosos esdeveniments que hi han tingut lloc. Colonitzat des del segle XIX per França, aquest immens territori d'1.240.000 quilòmetres quadrats no va aconseguir la independència fins el 1960. Els problemes, amb tot, no es van acabar i, des d'aleshores, el país ha viscut sequeres severes, rebel·lions i cops d'estat, com el que va imposar durant vint-i-tres anys al poder el dictador Moussa Traoré. El règim va caure el 1991, quan es va redactar una nova constitució i es van convocar les primeres eleccions democràtiques i multipartidistes.

Tot i que des del punt de vista polític Mali, doncs, havia començat a allunyar-se dels règims dictatorials, econòmicament continua essent entre els vint-i-cinc països més pobres del món, amb la meitat de la població vivint sota el llindar de la pobresa: és a dir, amb un euro el dia. El procés democratitzador, a més, es va aturar en sec ara fa un any, quan un nou cop d'estat a la capital, Bamako, va imposar un altre govern militar.

Independència de l'Azawad


Aprofitant la feblesa de l'estat, poc després del motí militar a Bamako els grups nòmades tuaregs van aconseguir alliberar del tot la regió septentrional de l'Azawad, on van declarar la independència d'aquest desèrtic territori considerat bressol del poble tuareg i compartit històricament amb els fulbe (o peul), els songhai i els àrabs. Feia més de vint anys que grups de tuaregs reivindicaven la creació d’un estat propi: el 1992 i el 2006 el govern malinès va signar uns acords segons els quals els districtes de Tumbuktú, Gao i Kidal adoptarien una autonomia que els permetria de mantenir el seu estil tradicional de vida, però no es van fer efectius mai. En resposta, el 2010 va néixer el Moviment Nacional d'Alliberament de l'Azawad (MNLA), per a avançar cap a la independència.

Els islamistes entren en joc


Arran de la independència de l'immens territori de l'Azawad, més gros que tot França i amb fronteres molt permeables amb la majoria de països veïns, els grupuscles mafiosos i contrabandistes vinculats a al-Qaida que s'amaguen des de fa anys a la zona del Sahel (el territori perifèric pel sud del Sàhara) s'hi van començar a estendre i han acabat desplaçant els militants tuaregs. Amb el control de facto de la regió, les guerrilles islamistes d'Ansar Dine, al-Qaida al Magrib Islàmic (AQMI) i el Moviment per la Unitat i la Jihad a l'Àfrica Occidental (MUJAO) han imposat la xaria (la llei islàmica) a les principals ciutats de l'Azawad.

Intervenció estrangera


Tot i la pèrdua del control de l'Azawad, la situació política a Mali no ha evolucionat des de fa un any i l'exèrcit ha estat incapaç de respondre-hi. Per això les autoritats han demanat ajuda als països veïns i a la comunitat internacional, per a mirar de frenar l'avenç dels rebels islamistes cap al sud. A més de l'arribada de forces combinades de països de la regió, a la crida s'ha sumat el govern francès, antiga potència colonial a la zona, que hi ha enviat tropes per a lluitar 'contra els elements terroristes' i ha internacionalitzat, així, el conflicte al Sahel.

MATERIALS

QUE HO SABIES?

  • Els tuaregs són un poble tradicionalment nòmada que habita el desert del Sàhara, aproximadament dins les fronteres dels estats actuals de Líbia, Algèria, Mali, el Níger i Burkina Faso. Es diuen a si mateixos 'imuhagh', són entre dos i tres milions i formen part de la cultura amaziga, un poble estès per tot el nord de l'Àfrica, del Marroc fins a Egipte.
  • A banda els tuaregs de l'Azawad, la població de Mali és formada per un gran nombre de grups ètnics subsaharians, la majoria amb lligams històrics, culturals, lingüístics i religiosos.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

Interessos econòmics rere el conflicte: l'urani i el contraban de tabac.
Des del 1960, França ha intervingut militarment a l'Àfrica més de cinquanta vegades.
    Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua