Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
El poble amazic

L'amazic, la tercera llengua de Catalunya

Amazic, home lliure

Situació present


dimarts, 14 d'abril de 2009
El Departament d'Educació de la Generalitat de Catalunya ha editat el diccionari digital català-amazic, a l'abast de tothom al portal edu365.cat, igual que els diccionaris català-àrab, català-urdú i català-xinès.

Com aquests, el diccionari català-amazic és il·lustrat i sonor, i la traducció ha anat a càrrec d'Asmaa Aouattah, de l'Observatori Català de la Llengua Amaziga (OCLA), en col·laboració amb Mohand Tilmatine, que n'és el director.

Per a la traducció s'ha emprat l'alfabet llatí, per bé que l'alfabet propi dels amazics és el tifinagh, amb 2.500 anys d'història, mantingut fins als nostres dies pels tuaregs, grup nòmada de pertinença amaziga. Aouattah opina que l'ús de tots dos alfabets (l'ús de l'alfabet àrab és més minoritari) no és pas un factor de desunió de la identitat amazic, ans en subratlla la riquesa, la diversitat.

Això no vol pas dir que la llengua no sigui un element cabdal de la identitat dels amazics, poble que habita les muntanyes i els deserts del nord d'Àfrica, de les terres frontereres amb l'Oceà Atlàntic fins l'oasi de Siwa, a ponent d'Egipte. Els amazics rebutgen el terme 'berber', considerat despectiu, usat per primera vegada pels antics grecs per a designar els pobles que no parlaven la llengua grega.

L'amazic, la tercera llengua de Catalunya


+ El diccionari català-amazic és classificat per temes.
Al món hi ha més de vint milions de parlants d'amazic (Linguamón, Casa de les Llengües, diu que n'hi ha més de vint-i-set milions i mig). Aquesta llengua també es molt parlada a casa nostra: hom estima que el 80% de la gent de procedència marroquina (prop de 210.000) i algeriana (prop de 8.000) que viu a Catalunya és amaziga. És així que l'amazic és la tercera llengua de Catalunya, amb més de 175.000 parlants, darrere solament del català i de l'espanyol, les dues llengües oficials. La comunitat amaziga és present en uns quants punts del territori: comarques d'Osona (Manlleu, Vic) i del Baix Llobregat (Cornellà, Sant Feliu, Sant Boi), ciutats de Mataró, d'Olot, de Terrassa... A Cornellà es concentren els amazics provinents de la serralada de l'Atles.

Amazic, home lliure


+ Els amazics han conservat sempre l'anhel de llibertat.
Els amazics són el poble autòcton, originari, del nord d'Àfrica, un territori històricament cobejat per fenicis, grecs, romans, àrabs, turcs i, més modernament, pels colonitzadors europeus. Tot i amb això, han conservat sempre l'anhel de llibertat: el mot 'amazic' vol dir 'home lliure'. A partir de mitjan segle XX, amb el procés de descolonització, els amazics foren sotmesos a un procés d'arabització creixent (els àrabs havien ocupat el nord d'Àfrica els segle VII i VIII). Avui viuen repartits entre nou estats: Algèria, Burkina Faso, Egipte, Líbia, Mali, el Marroc, Mauritània, Níger i Tunísia. Afegim-hi les ciutats de Ceuta i Melilla, sota sobirania espanyola.

Situació present


+ El poble amazic habita les muntanyes i els deserts del nord d'Àfrica. Mapa: Tamazgha-Catalunya.
De manera general, la situació del poble amazic no és gens falaguera. En molts casos, els estats sols paren esment en els aspectes purament folclòrics, sense un reconeixement veritable dels drets lingüístics i polítics, i menystenen les necessitats socioeconòmiques dels amazics. Aquests viuen deixats de la mà de Déu en deserts i muntanyes, sense infrastructures ni serveis adequats. Particularment greu és la situació dels tuaregs, que els ha portat a aixecar-se contra els estats de Mali i del Níger.

MATERIALS

QUE HO SABIES?

  • A Catalunya es fan classes d'amazic en horari extrascolar, amb la participació d'un centenar d'alumnes. Asmaa Aouattah, que n'és la coordinadora, constata la facilitat amb què aprenen l'alfabet tifinagh.
  • Agustí d'Hipona (354-430), Sant Agustí, era d'origen amazic.
  • A la bandera tricolor amaziga, el blau simbolitza la mar; el verd, la muntanya; i el groc, el desert.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

Els amazics, el poble lliure: explicació del Centre UNESCO de Catalunya.
Fitxa de la llengua amaziga.
I també...
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua