Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
Aliments per a tothom

Quart recapte

Recollida diària

Els bancs d'aliments


dimecres, 28 de novembre de 2012
El 30 de novembre i l'1 de desembre el Banc dels Aliments porta a terme a tot Catalunya el Gran Recapte, una campanya de recollida d'aliments bàsics per a aconseguir que les persones més necessitades rebin ajuda alimentària. A banda l'aplec d'aliments (principalment llegums secs, oli, llet i llaunes de conserva de peix) a l'entrada de vuit-cents mercats i supermercats del país (cercador), l'objectiu del Gran Recapte des de fa quatre anys és informar i sensibilitzar la ciutadania sobre la realitat de la pobresa a casa nostra (amb un milió i mig de persones que amb mancances alimentàries) i afavorir una col·laboració contínua amb els quatre bancs d'aliments catalans durant tot l’any.

El Gran Recapte implica un gran esforç organitzatiu, i per això són molt importants els voluntaris. Enguany s'ha superat amb escreix el rècord de participants: seran deu mil els voluntaris (set mil cinc-cents, l'any passat) repartits per tot el país per a fer possible la recollida d'aliments, que també espera assolir una fita rècord de 1.400 tones de menjar, l’equivalent a una piscina olímpica plena d’arròs. Durant el mes i mig vinent, les entitats benèfiques receptores rebran simultàniament les partides habituals del Banc dels Aliments i les corresponents partides procedents d'aquesta campanya.

Quart recapte


El Gran Recapte es va començar a organitzar el 2009 i s'ha convertit en un reflex de la crisi econòmica: a mesura que ha augmentat el nombre de desocupats i de persones que viuen al llindar de la pobresa, més importància ha adquirit la campanya del Banc dels Aliments. Així, en la primera edició es van recollir 223.426 quilos d'aliments bàsics, una xifra que des d'aleshores s'ha més que duplicat anualment: quatre-centes tones el 2010 i mil tones l'any passat.

Recollida diària


L'objectiu del Banc dels Aliments és lluitar contra la fam del quart món i evitar, tant com pot, que es destrueixin excedents alimentaris que encara es poden consumir. Tot i que el Gran Recapte és l'esdeveniment més important de l'any, aquesta entitat privada i no lucrativa recorda que manté l'activitat tot l’any. Així, cada dia passen pels seus magatzems a Catalunya entre deu mil quilos i vint-i-cinc mil quilos d’aliments, dels quals es beneficien més de cent mil persones. Els productes que entren al banc provenen del Pla d’Ajut de la Unió Europea (60% del total d’aliments) i dels excedents de tres-centes empreses col·laboradores (40% restant).

Els bancs d'aliments


El concepte de banc dels aliments va néixer a Phoenix, Arizona (EUA), el 1966 de la mà de l'activista John van Engel. Dues dècades després, el 1984, es va començar a introduir a Europa a través del Banc dels Aliments de París, i al cap de tres anys, el 1987, es va fundar el primer banc català, a Barcelona, amb el nom de Fundació Benèfica Banc dels Aliments. Actualment en són quatre a Catalunya (Barcelona, Girona, Lleida i Tarragona), un al País Valencià i un altre a les Illes. La Federació Europea de Bancs d’Aliments n'aplega dos-cents quaranta, en una vintena de països.

MATERIALS

QUE HO SABIES?

  • Els productes més adequats per donar al Gran Recapte són llegums secs, oli, llet i llaunes de conserva de peix, aliments d'alt valor nutritiu i bàsics en l'alimentació de les persones.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

Cercador d'indrets de recollida d'aliments.
Cetrencada: reportatge (amb vídeos) del Gran Recapte 2012.
El Banc dels Aliments disposa d'un programa específic de conscienciació per a escoles i instituts.
Reportatge del Diari de l'Escola: Pobresa quotidiana.
    Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua