Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
Pobresa quotidiana

Crisi i desocupació

Pobresa infantil

Xacra mundial


dijous, 24 de maig de 2012
Un de cada cinc catalans es troba en situació de pobresa. Aquesta és la dada amb què es presenta la marató de recaptació de fons per lluitar contra la pobresa, que organitza TV3 diumenge vinent. En efecte, les últimes dades indiquen que aproximadament un 20% de la població adulta de Catalunya viu sota el llindar de la pobresa, una xifra que augmenta al 23,4% entre els infants i joves, i al 25,1% en la gent de més de seixanta-cinc anys.

La pobresa se sol associar al tercer món, als països en procés de desenvolupament. Però, de pobres, també n'hi ha a l'anomenat primer món. Als vint-i-set països de la Unió Europea (UE), per exemple, vuitanta milions de persones (17% de la població) tenen problemes per arribar al final de mes, tot i que ésser una de les regions del planeta més desenvolupades i amb més protecció social.

L'efecte de la crisi financera mundial i de les retallades imposades per molts governs per a combatre-la han fet disminuir aquests últims anys a la UE l'estat de benestar. Sobretot als països més meridionals, on les entitats dedicades a ajudar i assistir els col·lectius desafavorits de la societat veuen com cada vegada tenen menys recursos per a assistir més individus necessitats.

Crisi i desocupació


La crisi econòmica derivada de la fallida financera del 2008 ha fet empitjorar molt els índexs de pobresa. Entitats com Càritas Diocesana (organització de l'església catòlica dedicada als més necessitats), el Banc dels Aliments i Arrels Fundació (que assisteix les persones sense llar) tenen cada vegada més demanda. La manca de feina, hi incideix de ple: així com a Catalunya hi havia al final de 2007 un índex de desocupació del 6,6%, les últimes dades (primer trimestre de l'any) s'enfilen al 22,16% (836.900 persones desocupades). Entre els joves que busquen la primera feina, la taxa se situa en el 50%.

Pobresa infantil


Entre els col·lectius més vulnerables a caure en risc de pobresa hi ha la població migrada, les dones, la gent gran i, també, els infants. La Fedaia, la federació que agrupa les entitats que treballen amb infants desemparats o en risc d’exclusió social, acaba de presentar un informe que indica que, a Catalunya, la pobresa infantil ha atès el 23,7%. L'augment del nombre de famílies sense cap ingrés afecta la precarització dels seus fills: l'informe detecta que ha augmentat els últims mesos el nombre d'infants malnodrits (del 2,9% al 4,4%) i dels que 'viuen en habitatges sense els requisits mínims d'espai i salubritat'.

Xacra mundial


És difícil de calcular amb precisió el nombre de persones pobres al món. Tot i això, algunes aproximacions indiquen que tres mil milions d'habitants, dels set mil que hi ha al planeta, viuen amb menys d'1,76 euros diaris, i nou-cents vint-i-cinc milions sobreviuen amb menys d'un euro el dia. Són els pobres extrems. La fam és, segons la Unicef, la primera causa de mortalitat infantil: vint-i-dos mil infants es moren cada dia per la manca d'aliments o la mala alimentació.

MATERIALS

QUE HO SABIES?

  • Segons els indicadors unificats de la Unió Europea, la taxa de risc de la pobresa engloba la gent amb ingressos inferiors al 60% de salari mitjà del país on viu.
  • Tot i la manca de dades precises, es calcula que tres mil milions de persones a tot el món es troben en situació de pobresa extrema: sobreviuen amb menys de dos dòlars diaris.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

'Situació límit', reportatge de '30 minuts' sobre la pobresa a Catalunya.
Article de Canal Solidari amb deu raons per lluitar contra la pobresa.
La marató extraordinària de TV3 per la pobresa destinarà diners a projectes d'acció social.
Global Issues: fets i dades de la pobresa al món.
    Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua