Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
Pere Calders: retrat d'un gran contista

Ninotaire i periodista satíric

Escrits d'exili

Redescobriment i popularització


dimecres, 3 d'octubre de 2012
Dissabte passat, 29 de setembre, un dels escriptors més llegits de la literatura catalana hauria fet cent anys. Parlem de Pere Calders, nascut a Barcelona el 29 de setembre de 1912 i mort a la mateixa ciutat el 21 de juliol de 1994. Acabats els estudis a l'Escola Superior de Belles Arts, va exercir en una primera etapa de ninotaire i periodista per a revistes durant la república.

Malgrat que es va donar a conèixer com a escriptor el 1936, quan tenia vint-i-quatre anys, amb el recull de contes 'El primer arlequí' i la novel·la curta 'La glòria del doctor Larén', la seva obra escrita no va rebre el reconeixement públic fins a les acaballes dels anys 1970, després de dues dècades llargues d'exili a Mèxic on no va deixar d'escriure ni d'implicar-se en revistes literàries. Des d'aleshores, la popularitat va anar lligada al nom d'un dels escriptors 'més estimats i estimables', en paraules de Joan Melcion.

Els últims anys de la seva vida, Calders va rebre el Premi d'Honor de les Lletres Catalanes (1986) i el premi Nacional de Periodisme (1993), i va ésser investit doctor honoris causa a la Universitat Autònoma de Barcelona (1992), on va cedir desinteressadament el seu fons en agraïment.

Ninotaire i periodista satíric


Pere Calders es va donar a conèixer els primers anys 1930 amb dibuixos, articles i contes a diaris i revistes, sobretot a 'l’Esquella de la Torratxa'. De fet, va dirigir juntament amb Avel·lí Artís i Gener, Tísner, l'última etapa d'aquest històric setmanari satíric, republicà i anticlerical de gran influx, fundat a Barcelona el 6 de maig de 1872. La revsta va acabar la trajectòria amb el número 3.097, del 6 de gener de 1939, just abans de l'entrada de les tropes feixistes del general feixista Francisco Franco a Barcelona.

Escrits d'exili


L'adveniment de la dictadura va comportar l'exili de centenars de milers de persones, entre les quals Pere Calders, integrat durant la guerra de 1936-1939 al Partit Socialista Unificat de Catalunya (PSUC). Si bé ja havia començat a publicar obra escrita a Catalunya mateix, amb 'El primer Arlequí' (1936), 'La glòria del doctor Larén' (1936), 'Gaeli i l'home déu' (1938) i la crònica de guerra 'Unitats de xoc', des de Mèxic no va aturar l'activitat literària, ans l'augmentà. Amb Josep Carner i Agustí Bartra va fundar-hi la revista 'Lletres', va col·laborar en 'La Revista de Catalunya', 'La Nostra Revista' i 'Pont Blau', i va escriure alguns dels seus millors textos, com els contes de 'Cròniques de la veritat oculta' (1955), premi Victor Català i considerada l'obra més significativa.

Redescobriment i popularització


Calders va residir a Mèxic fins el 1962, any en què va decidir tornar a Catalunya, encara sota la dictadura. Va dedicar-se a tasques editorials i col·laboracions periodístiques i va escriure 'L'ombra de l'atzavara', amb què va guanyar el premi Sant Jordi (1963). Amb tot, l'any més important per al reconeixement popular i definitiu del Calders escriptor va ser el 1978, gràcies al muntatge teatral 'Antaviana' de la companyia Dagoll Dagom, a partir de peces de la seva narrativa, amb un gran èxit de crítica i públic que va aixecar molt d'interès per la seva obra. Aquell mateix any va publicar 'Invasió subtil i altres contes', on combinava magistralment la fantasia i l'humor i que es va convertir en un dels textos més utilitzats en l’incipient ensenyament de la llengua catalana a les escoles.

MATERIALS

  • SalesCaldersTísner
    Format:Web
    Web de la comissió del centenari de naixement de Joan Sales, Pere Calders i Avel·lí Artís Gener, 'Tísner'.
  • Pere Calders
    Format:Web
    Pàgina de l'AELC dedicada a l'escriptor barceloní.
  • Pere Calders
    Format:Web
    Pere Calders a l'espai Lletra de la UOC.
  • Fons personal Pere Calders
    Format:Web
    Arxiu dels escrits de l'autor, dipositat a la UAB.

QUE HO SABIES?

  • Pere Calders va col·laborar en moltes publicacions literàries, però també en revistes infantils com Cavall Fort, que acaba de celebrar els cinquanta anys.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

Webquest Pere Calders, per a descobrir les profunditats de la seva vida i obra.
Homenatge musical en el centenari de Pere Calders: 'Cançons de la veritat oculta'.
Reportatges en vídeo: 'Via llibre', 'Pere Calders, l'home dibuixant', 'Material sensible' i 'Retalls'. [Més]
    Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua